ГоловнаПолітика

ГПУ звинуватила Якименка у незаконному оголошенні АТО під час Майдану

Генпрокуратура запізнилася на один день - ЄС зняв санкції з екс-голови СБУ

ГПУ звинуватила Якименка у незаконному оголошенні АТО під час Майдану
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура висунула підозра колишньому главі СБУ Олександру Якименку за підозрою у незаконному оголошенні антитерористичної операції 18 лютого 2014 року під час Майдану.

Як повідомила прес-служба ГПУ, разом з Якименком підозрюваними проходять один із його заступників (швидше за все - Володимир Тоцький, який нині переховується у Криму), а також начальник управління СБУ у Києві та області генерал Олександр Щеголєв.

З усієї трійки тільки Щеголєв перебуває під домашнім арештом, тоді як Якименко та його заступник оголошені в розшук.

"Ці керівники СБУ, не маючи правових підстав, всупереч вимогам законодавства, з метою придушення протестних акцій 18 лютого 2014 року оголосили про проведення антитерористичної операції та розпочали її проведення в центральній частині м. Києва. Зокрема, силами центру спеціальних операцій "А" при СБУ вони організували захоплення будинку Федерації профспілок України, що призвело до пожежі в цій будівлі та смерті двох осіб", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

Всім трьом інкримінується перевищення влади, яке призвело до тяжких наслідків - частина 3 статті 365 Кримінального кодексу.

Варто зазначити, що підозру Якименкові висунули на наступний день після того, як Євросоюз зняв з нього санкції.

Як ідеться у книзі "Майдан. Нерозказана історія" Соні Кошкіної, в СБУ не залишилося жодного документа, що підтверджує проведення АТО у дні Майдану, хоча про її проведення оголошувалося публічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram