ГоловнаПолітика

Скандал з "плівками Мельниченка" фактично був організований Росією, - політолог

Березовець назвав майора "пройдисвітом національного масштабу"

Скандал з "плівками Мельниченка" фактично був організований Росією, - політолог
Фото: www.bagnet.org

Політичний експерт, директор консалтингової компанії Berta Communications Тарас Березовець заявив, що існує декілька причин активізації справи Гонгадзе.

Коментуючи потік інформації в низці українських ЗМІ про резонансну справу, експерт зазначив, що увага західних партнерів України до теми "касетного скандалу" і справи Гонгадзе, як і раніше, залишається на високому рівні. "Про цю справу не забув Захід - представники Єврокомісії заявили, що чекають від України на розслідування цієї резонансної справи. Було скоєно страшний злочин, і людей, які причетні до нього, необхідно знайти, вони повинні зазнати покарання", - цитують експерта "Українські новини".

Разом з тим політолог звернув увагу, що в нинішній ситуації військово-політичного протистояння між Україною і Росією чітко прозирають інтереси деяких груп впливу вивести екс-президента Леоніда Кучму з переговорного процесу про врегулювання ситуації на Донбасі.

"В українських реаліях йде тонкий дипломатичний процес, і одним з головних перемовників від України є Леонід Кучма. Природно, з боку Російської Федерації є серйозне бажання "збити" його, щоб замінити Віктором Медведчуком. Це вкрай небажано для України. Тому не виключено, що у справі Гонгадзе будуть вдаватися до демонстративних спроб знайти зв'язок з Леонідом Даниловичем і дискредитувати його в ЗМІ", - заявив Березовець.

Експерт зазначив також, що нова поява в інформаційному просторі України Миколи Мельниченка свідчить про те, що Мельниченко може діяти і в інтересах певних бізнесменів, і російських спецслужб. "Микола Мельниченко - це пройдисвіт національного масштабу. Як він тільки не намагався "торгувати" цими плівками, всі добре пам'ятають. Уже зараз зрозуміло, що до цієї людини ліміт довіри вичерпано. Коли він щось заявляє, необхідно розуміти, що йому вдалося це "втелющити" певним бізнесменам або політикам", - сказав політолог.

Березовець зазначив, що, як і раніше, актуальне питання незалежного та всебічного розслідування фігури Мельниченка для встановлення його ролі в організації "касетного скандалу".

"Візьмімо "плівки Мельниченка", на підставі яких намагаються звинувачувати в убивстві журналіста діючого на той момент президента Кучму. Ймовірно, ці плівки не раз переписувалися. На них стільки фальсифікату, що досі не встановлено, чи дійсно плівки автентичні. Якісь окремі шматки і фрагменти - так, але не більше. Це робить неможливим встановлення правди у справі Гонгадзе, спираючись на плівки", - заявив експерт. Чому правоохоронні органи досі всерйоз не взялися за Мельниченка? Питання відкрите. Я, звичайно, не є адвокатом Леоніда Кучми, але потрібно дивитися правді у вічі. Скандал з плівками фактично був організований Росією, щоб зробити Кучму більш керованим. Так і сталося - вони послабили його позицію. Тому є підстави вважати, що пан Мельниченко, так чи інакше, діяв в інтересах російських спецслужб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram