ГоловнаЕкономікаДержава

Рада підняла ставку рентної плати за користування надрами

При видобутку газу для потреб населення рентна плата становитиме 70%

Рада підняла ставку рентної плати за користування надрами
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада збільшила ставку рентної плати за користування надрами при видобутку природного газу для потреб населення для покладів газу до 5 км з нинішніх 20% до 70%.

Законопроект підтримав 291 народний депутат.

Відповідно до законопроекту, кошти, вилучені до державного бюджету, буде використано для прямої підтримки домогосподарств.

"Враховуючи зміни в політиці регулювання цін на природний газ, яка передбачає поступову лібералізацію тарифів та забезпечення прямої бюджетної підтримки вразливих верств населення, а також зменшення перехресного субсидування, виникає необхідність вилучення до державного бюджету частини надлишку прибутку, що буде отримана газодобувними підприємствами внаслідок зменшення перехресного субсидування", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Очікується, що прийняття і реалізація законопроекту дозволить залучити в 2015 році до державного бюджету України близько 9 млрд гривень.

Законопроект передбачає введення коригуючого коефіцієнта 0,55 до ставок плати за користування надрами при видобутку природного газу не для потреб населення із свердловин, які внесені до Держреєстру нафтових і газових свердловин після 1 серпня 2014 року.

Діятиме коригувальний коефіцієнт для таких свердловин, згідно із законопроектом, протягом двох років з моменту внесення свердловини до реєстру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram