ГоловнаЕкономікаБізнес

Зуївська ТЕС може зупинитися через 3 дні через нестачу вугілля

Станція знаходиться на окупованій бойовиками території

Зуївська ТЕС може зупинитися через 3 дні через нестачу вугілля
Фото: www.dtek.com

Зуївська ТЕС у місті Зугрес через 3 дні може зупинитися, на ній залишилося 13 тисяч тонн вугілля. Про це повідомив народний депутат України Сергій Сажко "Українським новинам".

"На станцію не пропускають вугілля марки Г з Павлограда і Добропілля. СБУ не пропускає вугілля через станцію Ясинувата. Через відсутність вугілля вже не працюють Вуглегірська і Миронівська ТЕС. Слов'янська ТЕС - дає тільки 30 МВт. Втрата ще й Зуївської ТЕС загрожує відключеннями світла по всьому Донбасу і Придніпров'ю. Зуївська ТЕС забезпечує резерв для Дніпропетровської енергосистеми. Якщо система почне валитися - відновити її буде складно. Без світла можуть залишитися 5-6 мільйонів українців", - каже народний депутат.

"Загрожує масштабна гуманітарна катастрофа. Люди залишаться не тільки без світла, а й без води. Від Зуївської ТЕС живляться насоси водоканалу "Сіверський Донець - Донбас". Можуть постраждати 2 млн жителів Донбасу та Придніпров'я", - вважає Сажко.

Депутат також зазначив, що зараз Зуївська ТЕС хоч і знаходиться на окупованій території, але видає електроенергію в об'єднану енергосистему України і платить податки в український бюджет. "ТЕС виконує команди диспетчера Укренерго, - говорить депутат. - Станція використовує вугілля українських шахт, з якого також платяться податки в бюджет України. Якщо ТЕС зупиниться - вугілля буде не потрібним, тисячі українських шахтарів залишаться без роботи і зарплат. Можливий соціальний вибух на українській території".

"Наприкінці січня президент України дав чітку вказівку чиновникам - забезпечити українські ТЕС вугіллям. Це треба виконувати. Необхідно терміново дати можливість Укрзалізниці везти вугілля через Ясинувату на Зуївську ТЕС", - зазначає Сажко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram