ГоловнаПолітика

США обіцяють допомогти Європі зупинити Росію, - стратегія нацбезпеки

РФ мусить обрати шлях мирного співробітництва та поважати суверенітет сусідніх держав, додали в Білому домі

США обіцяють допомогти Європі зупинити Росію, - стратегія нацбезпеки
Фото: EPA/UPG

США приймають на себе зобов'язання зміцнити європейську безпеку, в тому числі, шляхом приборкання російського агресора, посилення оборонного компонента, зміцнення енергобезпеки та підтримки розвитку країн Східної Європи.

Про це йдеться в новій стратегії національної безпеки США, офіційно оприлюдненій Білим домом у п'ятницю, передає Укрінформ.

"Агресія Росії в Україні дала чітко зрозуміти, що європейська безпека і міжнародні правила і норми, спрямовані проти територіальної агресії, не можуть прийматися на віру. У відповідь ми домоглися міжнародних зусиль на підтримку українського народу, який зробив вибір свого майбутнього і розвиває власну демократію та економіку", - наголошується в документі.

У тексті підкреслюється, що Штати продовжать обнадіювати своїх союзників, "підтримуючи зобов'язання щодо безпеки і посилюючи оперативність реагування шляхом проведення військових навчань і тренувань, а також активної присутності в Центральній і Східній Європі з метою стримування подальшої російської агресії".

Як роз'яснюється далі, це буде включати роботу з європейською стороною щодо поліпшення її енергетичної безпеки як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективах. "Ми будемо підтримувати партнерів, таких як Грузія, Молдова та Україна, які зможуть краще працювати пліч-о-пліч із США і НАТО, а також забезпечувати власний захист", - наголошується в тексті документа.

Крім того, підкреслюється, що Вашингтон продовжить "накладати значні витрати на Росію" за допомогою санкцій, а також інших засобів в умовах боротьби з дезінформацією Москви шляхом поширення правди.

"Ми будемо стримувати агресію Росії, зберігати пильність щодо її стратегічних можливостей, а також допомагати нашим союзникам і партнерам протистояти російському примусу протягом тривалого часу, якщо це буде необхідно", - наголошується в положеннях нової стратегії.

Водночас США обіцяють "тримати двері відчиненими" для тіснішої співпраці з Росією в галузях, що становлять спільний інтерес. "Вона (Росія - ред.) мусить обрати інший шлях - шлях мирного співробітництва, який поважає суверенітет і демократичний розвиток сусідніх держав", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram