ГоловнаПолітика

У Печерському суді є два взаємовиключних рішення у справі Шепелєвої

Розслідування у справі "Родовід Банку" триває

У Печерському суді є два взаємовиключних рішення у справі Шепелєвої
Фото: sled.net.ua

Суддя Печерського районного суду Сергій Вовк провів перенесене з 8 січня засідання за скаргою адвокатів Галини Шепелєвої з вимогою закрити кримінальну справу стосовно підозрюваної у розкраданні коштів вкладників "Родовід Банку". На відміну від своєї колеги Христини Гладун, яка ввечері того самого 8 січня кулуарно задовольнила скаргу, суддя Вовк публічно відмовив адвокатам Шепелєвої.

Про це повідомляють "Українські Новини".

На саме засідання прийшли лише представники Генеральної прокуратури, яка розслідує справу Шепелєвої. Адвокат Вадим Карасьов надіслав до суду лист, у якому попросив залишити його скаргу без розгляду. Представники прокуратури заявили протест проти зупинки судового процесу без винесення рішення.

У результаті після ознайомлення з матеріалами справи Сергій Вовк відмовив адвокатам Шепелєвої. "Залишити скаргу Карасьова В. без задоволення", - йдеться в рішенні судді. Рішення винесено з резолюцією "Оскарженню не підлягає".

По завершенні процесу Сергій Вовк не зміг пояснити, як сталося, що двоє суддів одного і того самого суду паралельно розглядали одну й ту саму скаргу. Сам Вовк стверджує, що отримав розпис на ведення цієї справи задовго до 8 січня, не відмовлявся від ведення цього процесу і робив усе для його нормального забезпечення. "Потрапляючи в суд, звернення розписується на суддю, і суддя зобов'язаний прийняти щодо нього якесь рішення. Скарга Карасьова, в задоволення якої я відмовив, була в моєму провадженні, і матеріали справи нікуди від мене не виходили", - заявив він.

При цьому Вовк відмовився коментувати рішення Гладун і співробітників суду, які дозволили їй виносити постанову в цій справі. Підкресливши лише, що вважає правильним і легітимним своє рішення. "Мене хвилює, щоб мої рішення були правильні і справедливі. Я не можу і не маю права коментувати рішення інших суддів", - упевнений суддя.

Зі свого боку старший прокурор першого відділу Генпрокуратури Андрій Попов, який безпосередньо веде справу Шепелєвої, повідомив, що слідство щодо Шепелєвої не зупиняється, а рішення судді Гладун уже оскаржене ним в Апеляційному суді. При цьому він нагадав про рішення судді Ірини Литвинової, текст якого повністю повторює рішення Гладун і яке скасував Київський апеляційний суд як неправочинне. "Сьогоднішнє рішення не зобов'язує прокуратуру ні до яких дій. А рішення від 8 числа, про яке ми дізналися тільки постфактум, уже оскаржене в апеляційному порядку. Це просто повторення історії з рішенням Литвинової", - заявив він.

При цьому Попов підтвердив, що не отримував повідомлення про розгляд справи суддею Гладун і не передавав їй ніяких матеріалів у справі Шепелєвої: "Прокуратурою матеріали не надавалися, і з прокуратури суддя Гладун їх не витребувала". А про ситуацію з "дублюванням" судового засідання в Печерському райсуді вже повідомив вище керівництво, яке й буде приймати рішення, як реагувати на такий "фокус" суду. "Я процесуальний керівник у справі. У мене обмежене коло дій. Це питання вище за мою компетенцію", - підкреслив прокурор.

У самому самому суді офрекордс стверджують, що скарга адвоката могла потрапити до судді Гладун суто з технічних причин. "Адвокат Карасьов приніс у канцелярію скаргу. Її зареєстрували під індивідуальним номером і віддали у провадження судді. Ні співробітники канцелярії, ні суддя (Гладун) не могли знати, що скарга того самого Карасьова з точно таким самим змістом уже є у провадженні", - пояснила на правах анонімності співробітниця канцелярії Печерського райсуду.

Водночас представники київського "Автомайдану", які пікетують будівлі Печерського райсуду, публічно звинуватили в організації "підкилимних ігор" навколо справи Шепелєвої заступника генерального прокурора Анатолія Даниленка. За їхніми словами, Шепелєви досягли домовленості з Даниленком, згідно з якою за звільнення Галини Шепелєвої високопосадовець мав отримати у власність офісну будівлю на вулиці Рильського в Києві, яка належить Шепелєвій і в якій раніше був центральний офіс "Родовід Банку". "Даниленко так серйозно опікується звільненням від відповідальності Галини Шепелєвої, тому що йому пообіцяли цей будинок", - заявляли "автомайданівці" на телекамери.

Як повідомляли, 8 січня під час розгляду скарги адвокатів Галини Шепелєвої в Печерському районному суді Києва суддею Сергієм Вовком інша суддя цього суду Христина Гладун винесла рішення в цій справі на підставі повторно поданої того самого дня і зареєстрованої під іншим номером скарги адвоката Шепелєвої.

Рішення судді Гладун точно повторює рішення у цій справі судді Печерського райсуду Ірини Литвинової від 25 вересня 2014 року, скасоване Апеляційним судом міста Києва як неправочинне. Щодо самої Литвинової було порушено кримінальну справу за прийняття свідомо неправочинного рішення та перевищення службових повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram