ГоловнаКультура

Рада в першому читанні ухвалила закон про заборону пропагандистських російських фільмів

Автори закону хочуть створити механізм захисту національної безпеки України в інформаційній сфері

Рада в першому читанні ухвалила закон про заборону пропагандистських російських фільмів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада 240 голосами ухвалила в першому читанні закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України".

Про це йдеться на офіційному сайті Ради.

Законопроект №1317 було внесено народними депутатами Миколою Княжицьким і Вадимом Денисенком.

У ньому, зокрема, пропонується заборонити "будь-яке поширення (показ) в Україні будь-яких фільмів (аудіовізуальних творів), в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних або силових формувань держави-окупанта".

При цьому в документі не уточнюється поняття "держави-окупанта". У пояснювальній записці до проекту закону міститься посилання на інший нормативний акт, в якому прописано, що держава-окупант - це Російська Федерація (йдеться про ст. 5 Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян України та правовий режим на тимчасово окупованій території України").

У законопроекті про заборону пропагандистських фільмів пропонується визначення фільмів, які можуть потрапити під заборону. Зокрема, стрічка має відповідати хоча б одному з нижченаведених пунктів:

  • головними героями або персонажами другого плану є співробітники (у тому числі колишні або позаштатні) правоохоронних органів або інших збройних формувань держави-окупанта;
  • сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил держави-окупанта тощо;
  • один з головних героїв фільму або персонажів другого плану є людина, яка скоїла злочин або збирається це зробити.

При цьому загальні критерії того, чи є фільм пропагандистським, визначає відомство, яке реалізує державну політику у сфері кінематографії (тобто Держкіно). На такі фільми не будуть видаватися прокатні посвідчення, а тих, хто порушить цей закон, чекає штраф у розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок несанкціонованого показу.

"Прийняття законопроекту сприятиме підвищенню рівня захисту національної безпеки України, зменшення сепаратистських настроїв у суспільстві і зміцненню авторитету держави", - йдеться в Пояснювальній записці.

Закон готується до розгляду в другому читанні.

Нагадаємо, Держкіно заборонило показ низки фільмів і серіалів, в яких знімалися російські актори Іван Охлобистін і Михайло Пореченков, та інших стрічок - "Мамы-3", "Тарас Бульба" тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram