ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін пояснив механізм уведення податку на нерухомість

Ставку податку та пільгову площу повинна визначати місцева влада

Мінфін пояснив механізм уведення податку на нерухомість
Фото: minfin.gov.ua

Міністерство фінансів наголошує, що ухвалення нової, жорсткішої редакції податку на нерухомість не означає його автоматичного введення. За словами заступника міністра Дениса Фудашкіна, остаточне слово залишено за місцевими громадами.

"Щоб цей податок був уведений на відповідній території, місцева громада повинна ухвалити рішення, що цей податок вводиться, і встановити ставку. Яка це ставка - визначить місцева громада. Закон установлює, що вона не повинна перевищувати 24,16 грн за кв. м. Цей податок сплачують раз на рік", - заявив Фудашкін у вівторок на брифінгу.

"Якщо місцева громада вирішує, що цей податок необхідний і вводить його, то для квартири 65 метрів оподаткуванню підлягатимуть 65 метрів мінус [пільгова ставка] 60 метрів. Тобто 5 метрів виключно. Крім того, місцева громада може вивчити докладно ситуацію і запропонувати, щоб пільгова площа становила, наприклад, не 60 метрів, а, припустімо, 70. У такому разі жодного оподаткування квартири в розмірі 65 метрів не буде", - додав він.

За його словами, місцева громада може встановити ще більші пільги залежно від майнового стану та доходів громадян.

Пільгову площу встановлюють для об'єкта нерухомості, а не платника податків, тому якщо квартира площею понад 60 квадратів належить кільком власникам, платити податок потрібно.

Заступник міністра додав, що якщо місцева рада не захоче, вона може не вводити податок. "Якщо громада вважає, що вона може вирішувати питання розвитку, будівництва доріг, ремонту шкіл і лікарень іншим шляхом, ніж оподаткування нерухомості, то це її право", - додав Фудашкін.

Нагадаємо, що спочатку уряд пропонував обкласти податком житло незалежно від його площі, але потім пішов на компроміс і звільнив від нього квартири до 60 кв. м і будинки до 120 кв. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram