ГоловнаКультура

Культурні діячі закликають В'ячеслава Кириленка налагодити з ними діалог

Активісти створили петицію, адресовану новому міністру культури

Культурні діячі закликають В'ячеслава Кириленка налагодити з ними діалог
Фото: Макс Левин

Активісти і діячі у сфері культури звернулися до віце-прем'єра і міністра культури В'ячеслава Кириленка з проханням розпочати з ними діалог, а також виконати низку вимог.

З'явилася відповідна петиція, підписати яку пропонують усім, хто згоден з її змістом.

Налагодження діалогу з культурною громадськістю необхідно "для розуміння заходів пріоритетності питань культурної політики для нового уряду, а також принципів, за якими буде сформовано керівний склад Міністерства культури". За словами авторів петиції, через тиждень після того, як Кириленка призначено міністром культури, діалог так і не налагоджено.

Окрім того, культурна спільнота висунула низку вимог:

     зберегти команду Міністерства культури, що почала реформи;

     реалізувати до кінця року проект відкритої бухгалтерії бюджету Мінкульту;

     опублікувати бачення і плани подальшої роботи Міністерства у форматі відкритого діалогу з громадськістю під час зустрічі з депутатами профільного комітету і міністра щонайпізніше 20 грудня 2014 року.

Нагадаємо, що Кириленко планує замінити всіх заступників міністра. Про припинення своєї роботи на посаді першого заступника міністра культури нещодавно повідомила Олеся Островська-Люта, яка пропрацювала в Мінкульті з березня цього року.

Окрім того, в петиції активісти вказують на важливі реформи, розпочаті попереднім керівництвом Мінкульту. На думку авторів документа, ці реформи потребують уваги, завершення та реалізації:

     розробка довгострокової культурної стратегії на платформі "Культура-2025";

     реформи у сфері охорони культурної спадщини;

     налагоджені зв'язки з Європейською комісією й отримання виняткового пільгового членства України в програмі ЄС "Креативна Європа" - головному інструменті підтримки культури і креативності в Європі;

    запуск грантової програми "Взаєморозуміння".

Автори петиції наголошують, що нерозуміння пріоритетів культурної політики та хибні державні рішення в цій сфері "стали підставою для подальшої радикалізації українського суспільства і призвели до гуманітарної катастрофи в Криму і на Донбасі". Активісти також попередили міністра, що відсутність діалогу між відомством і профільною спільнотою буде розцінено як нездатність міністра приділяти достатньо уваги питанням культури.

Нагадаємо, В'ячеслава Кириленка призначили віце-прем'єр-міністром з гуманітарних питань і міністром культури в новому уряді Арсенія Яценюка. У програмі роботи Кабміну, яку затвердила сьогодні Верховна Рада, є три пункти, що стосуються культурної сфери - створення стратегії гуманітарної політики України, ухвалення закону про національний культурний продукт і залучення нових джерел фінансування культури. Пріоритетність цих трьох ініціатив підтвердив сьогодні міністр культури під час першого засідання парламентського комітету з питань культури і духовності, повідомляє сайт Мінкульту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram