ГоловнаПолітика

Одарченко просить суд скасувати результати виборів на його окрузі

"Батьківщина" перерахувала порушення на користь кандидата від БПП

Одарченко просить суд скасувати результати виборів на його окрузі
Юрий Одарченко
Фото: Макс Левин

Партія "Батьківщина" і кандидат у народні депутати Юрій Одарченко подали до Вищого адміністративного суду України позов, в якому просять визнати недійсними результати виборів у мажоритарному окрузі №182.

Як повідомляє прес-служба партії, підставою для оскарження результатів виборів стала, на думку позивачів, їхня невідповідність дійсному волевиявленню виборців, що проголосували у цьому окрузі.

"Так, увесь час, поки рахували голоси виборців, на цьому окрузі лідером за кількістю голосів був чинний народний депутат України Юрій Одарченко (ВО "Батьківщина"). Його конкурент, Олександр Співаковський (Блок Петра Порошенка), відставав від лідера на більш ніж 800 голосів виборців", - зазначає партія.

Ситуація змінилася після того, як окружна виборча комісія прийняла протоколи від трьох спеціальних дільниць, які розміщувалися у місцевому СІЗО, туберкульозній лікарні для засуджених та виправній колонії.

"У всіх цих установах засуджені, до яких, до речі, кандидат Співаковський жодного разу не приїжджав і агітаційних матеріалів не надсилав, полюбили саме провладного кандидата, якому віддали майже 80% голосів. Саме завдяки цим дільницям кандидат від Блоку Петра Порошенка отримав на 174 голоси більше, ніж його конкурент від "Батьківщини", - йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що на всіх трьох дільницях зафіксовано грубі порушення чинного законодавства.

Так, у СІЗО і лікарні за кандидатів з мажоритарного виборчого округу проголосували більш як сто виборців, які не були зареєстрованими в межах виборчого округу і які не мали права голосу за мажоритарного кандидата. Фактично, депутата від Херсона вибирали мешканці Запоріжжя, Миколаєва, Києва і навіть Автономної Республіки Крим", - додали там.

За даними партії, у виправній колонії ситуація була набагато гіршою: засуджені отримували виборчі бюлетені за пред'явленням спеціальних "карток", на яких не було навіть фотографії. Замість неї на картку приклеювали ксерокопію чогось, що нагадувало обрис обличчя людини. На частині карток було видно, що такі "фотографії" наклеювалися один на одного, в багатьох картках містилися виправлення, закреслення, не скрізь навіть були печаки.

"І найголовніше - на кожній такій картці олівцем був написаний серійний номер бюлетеня, який мали видати такому засудженому. Таким чином адміністрація колонії забезпечила 100% контроль над волевиявленням засуджених. Характерною також була 100% явка засуджених на цій спеціальній дільниці", - заявили в "Батьківщині".

Крім того, позивачі стверджують, що окружна і Центральна виборчі комісії проігнорували майже всі подані до них скарги, розглянуто лише дві з тридцяти. При цьому ці дві скарги задовольнили, але жодних дій щодо відновлення порушених прав позивача не відбулося.

Крім того, окружна виборча комісія склала два протоколи про повторний підрахунок голосів виборців, які змінили переможця на виборчому окрузі. Але дані з цих протоколів так і не врахували в остаточних підсумках голосування.

Позивачі вимагають скасувати підсумки виборів і зобов'язати ЦВК повторно їх встановити, але вже з повним розглядом усіх скарг і заяв, а також урахуванням всіх протоколів про повторний підрахунок голосів виборців.

Розгляд справи відбудеться 14 або 15 листопада.

Нагадаємо, 10 листопада ЦВК визнала перемогу на позачергових виборах до Верховної Ради 196 з 198 мажоритарників, зокрема перемогу Співаковського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram