ГоловнаПолітика

Тарута: не можна переселити з Донбасу 8 млн осіб - це катастрофа для країни

Губернатор планує відбудовувати зруйновані війною міста

Тарута: не можна переселити з Донбасу 8 млн осіб - це катастрофа для країни
Фото: Евгений Швец

Голова Донецької обладміністрації Сергей Тарута вважає, що масове переселення людей з Донбасу обернеться катастрофою для країни.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Зараз постає питання: у вас на Донбасі все одно випалене поле, а давайте ми розселимо ці 8 млн. А я відповім: біженців зараз не так багато, а вже... [всі скаржаться на них]. І, з іншого боку, Донецька область дає 22% експортного виторгу. І без того підтримувати валютний баланс країни буде ой як важко. А скільки сумісників працює, а скільки робочих місць - і це все втратити?! А скільки пільговиків в області - їх же все одно треба підтримувати. Тому будь-яке погіршення в економіці Донбасу призведе до непоправних наслідків у масштабах країни", - сказав він.

Тарута зазначив, що іншого виходу, як відбудовувати міста, понівечені чи зруйновані під час антитерористичної операції, просто немає.

"У Слов'янську 260 зруйнованих будинків, і ми порахували, що на старому місці рубці все одно не затягнуться. Тому квартал будуватимуть на новому місці із застосуванням найсучасніших технологій. Щоб Європа на прямому прикладі прийшла у поранений Слов'янськ. Це і буде найкращою рекламою євроінтеграції. Шахтарськ, Сніжне, Іловайськ, якого, швидше за все, вже немає... Також відновлювати, іншого сценарію немає", - сказав він.

"Ми розраховуємо на кошти місцевого бізнесу, місцевого бюджету, донорів та державного бюджету. Якщо ми запустимо в країні реформи, реальну децентралізацію влади... тоді залучити гроші для відновлення буде легше. Якщо нам не вдасться створити нові робочі місця, то проблеми на Донбасі постійно виникатимуть. Тому що високий рівень безробіття - чудовий ґрунт для протестних рухів", - додав Тарута.

Нагадаємо, що наразі кількість біженців із зони АТО в інші регіони України перевищує 90 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram