ГоловнаСвіт

НАТО: Росія може готувати вторгнення в Україну

Під приводом гуманітарної або миротворчої місії

НАТО: Росія може готувати вторгнення в Україну
Архив
Фото: informvest.com

Росія зосередила близько 20 тис. боєздатних військ біля східного кордону України і може почати військове вторгнення під приводом гуманітарної або миротворчої місії.

Про це повідомляє 6 серпня агентство Рейтер з посиланням на заяву НАТО.

Із заяви також випливає, що, нарощуючи свою військову присутність, Росія лише загострює "небезпечну ситуацію" навколо конфлікту на сході України, за яким, на думку військового альянсу, стоїть Москва.

"Ми не маємо наміру гадати, що має на думці Росія, але ми бачимо, що робить Росія на землі - і це викликає серйозну стурбованість. Росії зосередила близько 20 тис. боєздатних військ біля східного кордону України", - повідомила прес-секретар НАТО Оана Лунгеску електронною поштою.

За її словами, в Північноатлантичному альянсі стурбовані тим, що Москва може використовувати "гуманітарну або миротворчу місії як привід, щоб скерувати війська у Східну Україну".

Москва заперечує звинувачення Заходу в озброєнні та підтримці проросійських сепаратистів на сході України. Наприклад, зараз біля кордону з Україною проходять військові навчання за участю більш ніж 100 російських літаків.

Раніше в середу про загрозу прямої військової інтервенції російської армії в Україну заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

На початку цього року військовий альянс повідомляв про 40 тис. російських солдатів біля кордону з Україною. За даними НАТО, до червня їхнє число знизилося менш ніж до тисячі, проте після цього знову стало збільшуватися.

Офіцер НАТО, який говорив на умовах анонімності, розповів, що на початку цього місяця Росія значно збільшила число військ поблизу російсько-українського кордону. За його словами, біля кордону з Україною знаходяться російські танки, піхота, артилерія, системи ППО, а також логістичні війська, спецпризначенці та різні літальні апарати.

Окрім того, військові аналітики зазначають, що раніше Росія використовувала військові навчання як прикриття для інтервенції.

Нагадаємо, 29 липня європейські лідери домовилися про введення економічних санкцій проти Росії. Вони стосуються обмеження доступу російських банків до європейських фінансових ринків, введення ембарго на торгівлю зброєю, введення експортних обмежень на товари подвійного використання й обмеження доступу Росії до технологій у нафтовому секторі. Також ЄС ввів санкції проти кількох фізичних осіб.

29 липня нові економічні санкції проти РФ ввели і США. Вони стосуються трьох російських банків: Банку Москви, Російського сільськогосподарського банку і ВТБ Банк, а також Об'єднаної суднобудівної корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram