ГоловнаПолітика

Європарламент закликав країни ЄС заборонити продаж зброї до Росії

Росію закликають відвести війська від українського кордону

Європарламент закликав країни ЄС заборонити продаж зброї до Росії
Архив
Фото: 24smi.org

Європейський парламент закликає країни-члени Євросоюзу заборонити продаж зброї в Росію. Проект резолюції підтримали на засіданні ЄП.

У ній наголошується, що Росія залучена у військові дії і постачання зброї до України.

У зв'язку з цим Європарламент закликає країни-члени ЄС заборонити продаж зброї до Росії, поки ситуація у східній Україні не нормалізується, а також попереджає, що подальші дії Росії з дестабілізації ситуації призведуть до додаткових і далекосяжних наслідків для її відносин з ЄС.

Водночас підкреслюється фундаментальне право українського народу вільно визначати економічне і політичне майбутнє країни і підтверджується право України на самозахист відповідно до статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй.

У резолюції сказано про необхідність політичного розв'язання кризи.

Європарламент підтримує мирний план президента Петра Порошенка з врегулювання ситуації на сході країни і його рішучі дії щодо забезпечення єдності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Європарламент засуджує тривале насильство і щоденну загибель людей в областях східної України, руйнування будинків і майна, що призвело до переселення багатьох тисяч мирних жителів із зон конфлікту в безпечні місця.

Також європейські депутати вітають добру волю української влади в ухваленні рішення про одностороннє припинення вогню і шкодують, що сепаратисти і бойовики відмовилися зробити те саме.

Вони закликають Росію підтримати мирний план Порошенка, вжити заходів щодо спільного контролю за україно-російським кордоном і припинити вторгнення незаконних збройних груп, постачання озброєнь і вчинення ворожих дій.

Разом із тим Росію закликають відвести війська від українського кордону, використати свій вплив на терористів і найманців, щоб змусити їх дотримуватися режиму припинення вогню і скласти зброю.

У резолюції сказано, що найманці мають повернутися назад в Росію через спеціальний коридор для відступу, як це передбачає план Порошенка.

У резолюції знову засуджується агресія Росії щодо Криму і підкреслюється, що це серйозне порушення суверенітету і територіальної цілісності України згідно з міжнародним правом.

Європейські депутати закликають тристоронню контактну групу з врегулювання ситуації на сході між Україною, Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі провести нове засідання з приводу вирішення ситуації.

Нагадаємо, в ніч проти 17 липня за київським часом голови держав і урядів країн ЄС обмежили міжнародне фінансування проектів у Росії і Криму і вжили шість нових заходів, пов'язаних з українською кризою і приєднанням Криму до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram