ГоловнаПолітика

Порошенко: ЄС зробив важливий крок на підтримку суверенітету України

Європейська рада ухвалила 6 нових заходів, пов'язаних з українською кризою

Порошенко: ЄС зробив важливий крок на підтримку суверенітету України
Архив
Фото: Макс Левин

Президент України Петро Порошенко зазначає, що Європейська рада з ухваленням 6 нових заходів, пов'язаних з українською кризою і приєднанням Криму до Росії, зробила важливий крок на підтримку незалежності та територіальної цілісності України. Про це йдеться в Twitter глави держави, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Європа солідарна з Україною. Європейська рада зробила важливий крок на підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Наш постійний діалог дав результат", - йдеться в повідомленні.

Водночас Порошенко зазначив: "Чекаємо резолюцію Європарламенту".

Як повідомляли, в ніч проти 17 липня за київським часом глави держав і урядів країн ЄС обмежили міжнародне фінансування проектів у Росії і Криму, прийняли шість нових заходів, пов'язаних з українською кризою і приєднанням Криму до Росії.

По-перше, ЄС розширює обмежувальні заходи не тільки щодо фізичних осіб, як це було досі, а й щодо організацій, які "матеріально або фінансово підтримували дії, що підривають і загрожують підірвати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України". В якості додаткової міри раді ЄС доручено розглянути можливість заходів "проти фізичних осіб та організацій, які активно надавали матеріальну та фінансову підтримку російським посадовим особам, які приймають рішення, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію Східної України".

По-друге, вирішено зупинити потік грошей європейських платників податків до Росії. Європейському інвестиційному банку запропоновано зупинити фінансові операції за проектами державного сектору в Росії.

По-третє, країни ЄС координуватимуть позиції в Європейському банку реконструкції та розвитку з тією ж метою.

По-четверте, Єврокомісія перегляне двосторонні програми співробітництва між ЄС та Росією і для кожного окремого випадку прийме рішення про їх призупинення. Зберігаються проекти, що стосуються виключно громадянського суспільства та прикордонного співробітництва.

П'ятий захід стосується конкретно Криму. Через його незаконну анексію Росією ЄС обмежує інвестиції в Криму.

По-шосте, ЄС очікує, що міжнародні фінансові інститути утримаються від фінансування проектів, "які прямо або побічно означають визнання цієї незаконної анексії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram