ГоловнаСвіт

Торгівля ЄС з РФ різко скоротилася

Одним з чинників падіння товарообігу стали санкції проти РФ

Торгівля ЄС з РФ різко скоротилася
Фото: rus.ruvr.ru

Торговий обіг Євросоюзу з Росією в травні суттєво знизився: експорт європейських товарів впав на 13%, а імпорт з РФ - на 9%.

Про це повідомляє Wall Sreet Journal з посиланням на Eurostat.

При цьому торгівля країн ЄС з іншими країнами світу зросла до €15,4 млрд з €14,6 млрд у травні 2013 року. Спад почався ще до введення санкцій.

Як зазначає видання, падіння європейського експорту в РФ, серед іншого, в значній мірі пов'язано з різким уповільненням російської економіки 2013 року і на початку 2014 року. У свою чергу, зниження імпорту російських товарів пояснюється тим, що зима цього року була м'якою, через що попит на природний газ та інші енергоносії скоротився.

Окрім того, введення санкцій проти РФ також стало одним з істотних чинників спаду товарообігу. Лідери країн ЄС підтвердили їх розширення, проте не погодили секторальні обмеження, введені США. До кінця липня Єврокомісія збільшить список санкцій, до нього увійдуть організації та фізичні особи, які фінансово підтримували "дії, що підривають територіальну цілісність України". Європейський інвестиційний банк повинен буде призупинити підписання нових фінансових операцій для Росії.

При цьому для деяких країн єврозони, зазначає WSJ, спад у торгівлі з РФ потенційно небезпечний. Як приклад наводиться один з основних торговельних партнерів РФ - Німеччина. Так, уряд ФРН попередив 10 липня, що темпи зростання її економіки сповільнилися в II кварталі через російсько-український конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram