ГоловнаПолітика

Адвокат Гонґадзе заявила, що Пукача можуть випустити з-під варти

Вирок вбивці журналіста півтора року не може набути чинності через апеляції

Адвокат Гонґадзе заявила, що Пукача можуть випустити з-під варти
Фото: EPA/UPG

Адвокат удови Георгія Гонґадзе Валентина Теличенко має намір відкликати апеляційну скаргу на вирок убивці журналіста Олексієві Пукачу, щоб не допустити його виходу на волю. Про це вона заявила в коментарі LB.ua.

Як повідомляє адвокат, вирок Пукача досі не набув чинності, оскільки в суді вже півтора року не може розпочатися розгляд трьох апеляційних скарг.

"Є три апеляційні скарги, зокрема моя. У кожній з них просять одного і того самого - повернути справу на додаткове розслідування, але аргументи в апелянтів різні. Наш аргумент стосується того, що держобвинувачення, а фактично це був Ренат Кузьмін (який керував досудовим розслідуванням справи Пукача - ред.), не інкримінувало замовного характеру вбивства. Якщо суд задовольняє хоча б одну апеляційну скаргу і повертає на досудове розслідування, то Пукача повинні випустити з-під варти, де він, до речі кажучи, перебуває 5 років без вироку", - заявила Теличенко.

Проаналізувавши апеляційні скарги, адвокат вирішила відкликати свою, оскільки, на її думку, суд може задовольнити її.

"Якщо нашу скаргу задовольнять, то нашими руками звільнять його з-під варти, незалежно від того, що його провину доведено переконливо і покарання йому призначено судом правильно. Щоб цього не сталося, ми вирішили відкликати свою апеляційну скаргу. Сьогодні я не змогла це зробити, оскільки знову не почалося судове засідання, а призначили чергову перерву. Наступного разу, тільки-но почнеться судове засідання, я зроблю заяву про відкликання апеляційної скарги потерпілої Мирослави Гонґадзе", - зазначила адвокат.

Теличенко підозрює, що затягування розгляду апеляційних скарг у справі Пукача відбувається свідомо.

"Апеляційним судом керують Антон Чернушенко і Марія Приндюк. Приндюк Марія Василівна, яка свого часу закрила кримінальну справу Пукача, скасувавши постанову про порушення кримінальної справи проти нього у квітні 2004 року. Після цього він не мав жодних обмежень у пересуванні і скористався цим, щоб переховуватися від слідства якомога довше", - додала вона.

Водночас Теличенко має намір довести в суді, що інші дві апеляційні скарги не підлягають задоволенню.

"Таким чином, Апеляційний суд муситиме залишити вирок без змін, і вирок набуде чинності того самого дня, коли буде проголошено рішення апеляційного суду. Після цього Пукача повинні етапувати відбувати покарання", - заявила вона.

З приводу замовного характеру вбивства Гонґадзе Теличенко додала: "Відсутність у справі Пукача пункту про замовний характер не означає, що не було замовників. Фактично у фабулі вироку чітко зафіксовано свідчення Пукача і про Кучму, і про Литвина, і про Кравченка. Про це Пукач говорив на судовому засіданні. Ба більше, Генпрокуратура має у своєму провадженні справу про замовників, але ніхто її зараз не розслідує. І те, що я буду наполягати, щоб справу Пукача відправили на дорозслідування, не сприятиме кращій роботі ГПУ. І так усім зрозуміло, що Пукач не з власної ініціативи вбивав Гонґадзе. Це зафіксовано у вироку. Нема вагомих причин затягувати процес проти Пукача. А потерпіла Мирослава Гонґадзе і я як її представник будемо вимагати розслідування справи про замовників вбивства від нового керівництва ГПУ з тим самим запалом, що й раніше".

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram