ГоловнаПолітика

Порошенко доручив розібратися із затриманням Савченко в Росії

Україна буде домагатися звільнення офіцера

Порошенко доручив розібратися із затриманням Савченко в Росії
Надежда Савченко
Фото: стоп-кадр с ролика на Youtube

Президент Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі і МЗС розібратися в ситуації з українським офіцером Надією Савченко, яку бойовики взяли в полон у Луганській області і котра опинилася на території Росії.

"Тільки-но президент дав доручення Генпрокуратурі та Міністерству закордонних справ з приводу того, щоб розібратися в ситуації з Надією Савченко", - повідомив керівник прес-служби президента Андрій Жигулін на брифінгу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий також поінформував, що українська влада вживає всіх заходів для якнайшвидшого звільнення Савченко.

"Фактично мова йде про те, що нашу громадянку викрали з території України й утримують за кордоном. Це абсолютно неприйнятна ситуація", - сказав він.

Чалий нагадав, що МЗС України вже відреагувало відповідною нотою російській стороні.

"Це не єдиний випадок, проте він є резонансним. Я не можу розкрити всі моменти, яким чином президент України впливає на цю ситуацію... Але ці питання з приводу кожної людини перебувають на контролі у президента, відповідних органів влади України", - сказав він.

Чалий також запевнив, що українська сторона буде здійснювати всі необхідні кроки для звільнення офіцера, зокрема за підтримки міжнародної спільноти.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи можливий обмін українців, які перебувають у Росії, на громадян РФ, затриманих в Україні, Чалий сказав: "Наші спеціальні структури працюють над різними схемами, і часто розголошення цього може нашкодити конкретним випадкам".

За його словами, українська сторона має списки всіх людей, яких затримано, працює над їх звільненням.

Нагадаємо, 31-річна штурман Савченко пройшла армійську школу ПДВ, відслужила в складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого 2009 року закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Після близько 30 днів боїв у складі добровольчого батальйону "Айдар" потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя (Луганська область) в червні.

Напередодні стало відомо, що Савченко перебуває в СІЗО в російському Воронежі, їй пред'явлено звинувачення в пособництві вбивству журналістів ВГТРК під Луганськом.

У СК РФ також стверджують, що Савченко затримали в РФ після того, як вона перетнула кордон без документів як біженка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram