ГоловнаПолітика

Зварич: Порошенко має законне право достроково розігнати Верховну Раду

Підстави для цього - дискусійність питання коаліції

Зварич: Порошенко має законне право достроково розігнати Верховну Раду
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко, за законом, має право достроково розпустити Верховну Раду.

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив екс-міністр юстиції Роман Зварич.

"Тут потрібні і буква, і дух закону. Якщо керуватися духом закону, то зрозуміло, що парламент не має найменшої легітимності і повинен бути розпущений. Зате процедури слід дотримати. Але процедура має бути десь виписана. У Конституції процедура розпуску парламенту виписана? Звичайно, ні. Але вона й не повинна в Конституції бути виписана. Конституція має робити конкретні посилання на окремий нормативно-правовий акт, де всі процедурні питання повинні бути чітко виписані", - зазначив Зварич.

За його словами, якщо йдеться про підстави розпуску цього парламенту, то дискусії зводяться до питання коаліції.

"Усі чомусь думають: треба, щоб одна з фракцій вийшла з коаліції, щоб не було 226 депутатів у коаліції... Я маю дещо іншу думку: стаття 83 Конституції робить посилання на два нормативно-правові акти, які є підставою для створення коаліції, і в одному з них повинна бути виписана процедура її створення, і процедура її ліквідації, і наслідки, які з цього випливають", - зауважив екс-міністр.

"Основний закон робить посилання на саму Конституцію і на такий документ, який називається "Регламент ВР України", який зараз має статус закону. Якщо протягом 30 днів не сформована коаліція, президент набуває права розпустити парламент і оголосити дострокові вибори. З якого моменту починається цей 30-денний відлік? Конституція не дає на це відповіді, - наголосив Зварич і додав: - Ця відповідь має бути чітко виписана в Регламенті. З якого моменту можемо вважати, що коаліцію створено? З моменту, коли голова ВР про це оголосив, чи з того моменту, коли кадровий відділ перевірив підписи народних депутатів під коаліційною угодою, якщо взагалі потрібні підписи? Чи коаліцію вважають утвореною з дня опублікування відповідного правового акта в "Голосі України"? Якщо так, яким має бути цей акт? Чи це коаліційна угода, чи просто список народних депутатів? На ці питання теж немає відповіді".

Відповідаючи на запитання, чи може зараз президент видати указ про розпуск парламенту, він зазначив:

"Я вважаю, що може. Оскільки немає відповідного процедурного документа, який визначав би, як парламентська коаліція була створена. Я не знаю, чому народні депутати це проґавили тоді, в лютому ВР, змінюючи низку законів, які приводили нас у відповідність до Конституції 2004 року. Чому вони не змінили Регламент? Мені важко на це відповісти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram