ГоловнаПолітика

Реформувати Конституцію потрібно після наведення порядку в Україні, - Мусіяка

На думку експерта, децентралізація влади піде на користь суспільству

Реформувати Конституцію потрібно після наведення порядку в Україні, - Мусіяка
Фото: Макс Левин

Проводити конституційну реформу потрібно після врегулювання ситуації в Україні, вважає один з авторів тексту Конституції України Віктор Мусіяка.

"Потрібно спочатку навести порядок у державі і потім спокійно розпочати конституційний процес. Ми весь час проводимо зміни до Конституції в пікових ситуаціях. Але оскільки всі налаштовані на зміни, особливо на децентралізацію, вже важко собі уявити, що цей процес зупиниться. Навіть є ідея провести цілий референдум з ухвалення Конституції вже в остаточному варіанті. Я вважаю всі ці пропозиції доречними, але це потрібно спокійно обговорювати в спеціальної професійної атмосфері, а потім уже остаточний варіант робити таким, який буде в нормальній ситуації прийнятий", - розповів Мусіяка в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Коментуючи пропозицію кандидата в президенти від Партії регіонів Михайла Добкіна розширити повноваження регіонів, але зі збереженням унітарної держави, Мусіяка зазначив:

"Децентралізація влада не суперечить унітарному ладу держави. Йдеться про те, щоб центральна влада, так би мовити, не влазила в ліжко до кожного громадянина. Йдеться про територіальні громади, які, по суті, повинні займатися всіма проблемами, які мають люди, котрі живуть на конкретній території. Із цього погляду децентралізація є корисною і абсолютно прийнятною".

Нагадаємо, вчора кандидат у президенти від Партії регіонів Михайло Добкін презентував свою концепцію змін до Конституції, в якій запропоновано бюджетну та гуманітарну автономію регіонів України. Раніше Кабмін доручив до жовтня обговорити зміни до Конституції з приводу децентралізації влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram