ГоловнаПолітика

Королевська звернулася до КС з приводу урізання соцдопомоги

Кандидат у президенти чекає на тлумачення найближчими днями

Королевська звернулася до КС з приводу урізання соцдопомоги
Фото: www.kmu.gov.ua

Королевська звернулася до Конституційного Суду на захист прав пенсіонерів і сімей з дітьми.

Кандидат у президенти України Наталія Королевська зареєструвала в Конституційному Суді звернення щодо скорочення окремих видів соціальної допомоги та призупинення щорічного обов'язкового перерахунку пенсій, повідомляє РБК-Україна.

"Разом із командою ми підготували і разом з людьми сьогодні подали звернення до Конституційного Суду з вимогою витлумачити положення закону про запобігання фінансовій кризі. Сподіваюся, суд найближчим часом розгляне наше звернення. І своїм рішенням допоможе виправити ситуацію і не допустити порушення прав людей", - сказала вона.

Королевська пояснила, що йдеться про порушення ст. 22 Конституції України, де чітко сказано, що "під час ухвалення нових законів або внесення змін до чинних законів, не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод" громадян. Однак прийнятий 27 березня закон не просто звужує, а суттєво урізає права мільйонів українців.

Зокрема, ухвалено рішення про скасування березневого підвищення пенсій, про замороження пенсій і зарплат працівників бюджетної сфери, про скорочення на 20 тис. грн допомоги під час народження другої дитини і на 83 тис. грн - третьої, про повне скасування допомоги з догляду за дитиною до трьох років.

"Ми вважаємо, що ці рішення абсолютно хибні, тому що не можна проводити реформи за рахунок простих людей і залазити в кишені тих, хто найбільше потребує підтримки. Під час кризи держава повинна дати людям упевненість у завтрашньому дні. А для того, щоб наповнити державну казну, можна знайти інші шляхи. Я в цьому впевнена, і не раз говорила, як це зробити", - наголосила вона.

Також Королевська розповіла, що останнім часом до неї звернулися тисячі громадян: пенсіонери, ветерани, матері маленьких дітей, працівники бюджетної сфери. Всі вони скаржаться на те, що ухвалені урядом і парламентом рішення ставлять їх на межу виживання.

"Як мати двох дітей і як донедавна міністр соціальної політики, я не можу просто так спостерігати за цим. Я маю абсолютно чітке розуміння, що людям треба допомогти. Тому разом з моєю командою ми стаємо на захист найуразливіших громадян. Тих, кому зараз найскладніше і хто потребує підтримки", - підкреслила вона.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram