ГоловнаПолітика

Росія, США і Великобританія порушили зобов'язання перед Україною, - генсек ООН

Будапештський меморандум гарантував Україні безпеку

Росія, США і Великобританія порушили зобов'язання перед Україною, - генсек ООН
Фото: EPA/UPG

Генсек ООН Пан Гі Мун застеріг від використання кризи в Україні як приводу для прагнення отримати атомну зброю.

Про це він сказав на початку саміту з атомної безпеки, який проходить з 24 по 25 березня в Гаазі, повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на агентство AFP.

"У випадку України гарантії безпеки були основоположною умовою її приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - заявив Пан Гі Мун.

За словами генсека ООН, надійність гарантій, наданих Україні Будапештським меморандумом, "серйозно підірвана" нинішніми подіями в Криму.

Наслідки конфлікту навколо Криму як для національної безпеки України, так і для національних нормативних документів з нерозповсюдження ядерної зброї, на думку Пан Гі Муна, є глибинними.

"Однак це не може служити виправданням прагнень до атомного зброї, які б тільки збільшили невпевненість і ізоляцію", - додав він.

Гарантії безпеки ядерних держав щодо країн, які не мають ядерної зброї, мають бути дотримані, закликав генсек ООН. Ці гарантії повинні бути "обов'язковими і недвозначними", зазначив Пан Гі Мун.

Нагадаємо, у підписаному 1994 року Будапештському меморандумі США, Великобританія і Росія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у відповідь на підписання Києвом договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Раніше в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця заявив, що Україна не розглядає питання про відновлення арсеналів ядерної зброї і підтверджує свої зобов'язання як без'ядерна держава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram