ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

81,8% громадян України за відновлення ядерного статусу

Уряд і Президент мають необхідну підтримку громадян для негайного відновлення ядерного статусу. Згідно з дослідженнями Інституту досліджень регіонального розвитку України, на запитання: «Чи підтримуєте Ви повернення Україні статусу ядерної держави?», - ствердно відповіли 81,8% громадян, проти – 7,6 %, не визначилися - решта.

Испытания ракет в Иране
Фото: EPA/UPG
Испытания ракет в Иране

Співробітник інституту, доцент соціології, Сергій Дем'янов, зазначає, зокрема: «Така підтримка викликана військовою бездіяльністю міжнародних інститутів безпеки. Міжнародна спільнота, на думку громадян, фактично усувається від виконання своїх зобов’язань в рамках Будапештського меморандуму, за яким Україна втратила статус третьої ядерної держави, отримала мізерну компенсацію і, тепер, покинута один на один у протистоянні з Росією. Відповідно до меморандуму, країни-гаранти зобов’язані докладати абсолютних зусиль для захисту національного суверенітету, проте, змістовних дій з боку гарантів немає» - зазначає експерт соціолог. Дем'янов додає, що результати опитування вразили практично ідентичністю позицій на заході, центрі та півдні країни, і не значною різницею на сході – в межах 5-7 відсотків. Отже, питання захисту країни від агресора об’єднало народ України.

20 березня я зареєстрував законопроект про денонсацію Україною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Ст. 10 Договору передбачає можливість виходу з числа його підписантів у разі загрози суверенітету та територіальній цілісності державі-учасниці Договору. Для цього необхідно за 3 місяці повідомити листом з обґрунтуванням інших учасників Договору.

Я переконаний, що принциповий настрій громадян на фоні бездіяльності гарантів, загроза безконтрольного поширення ядерної зброї і банкрутство міжнародних інститутів гарантування безпеки для без’ядерних держав, чітке усвідомлення імперських настроїв Кремля, все перелічене має стати платформою для надзвичайно жорсткої розмови з країнами-гарантами.

Підсумовуючи, українська позиція має бути наступною: або реалізація гарантій, або поновлення ядерного статусу України за рахунок країн-гарантів із одночасним відшкодуванням Україні втраченого внаслідок планомірної російської кампанії по спеціальній демілітаризації України. Сума відшкодування, на думку експертів, не менше 50 мільярдів доларів.

Тривалий час проросійські експерти дезінформували українців щодо можливостей та перспектив відновлення ядерного потенціалу, підривали обороноздатність, сприяли розвалу армії. Поновлення ядерного щита – можливе і крапка.

Сьогодні ми повинні зайняти жорстку позицію, адже багатомільйонний український народ наразі виконує місію глобальних миротворців. Якщо світ стане свідком бездіяльності «ядерних гарантів», через два роки ядерний статус матиме будь-яке підворіття у Африці, Америці чи Азії або Європі. Іншого захисту – не існує. За цих обставин уникнути ядерної війни буде неможливо. Мій законопроект – це дзвіночок у двері кожного європейця та американця, китайця… Змусьте свої уряди та президентів принципово захистити Україну, інакше загине увесь світ.

Або світ захистить Україну, або буде почато третю світову війну.

До речі, рівно через три місяця 28 червня 1914 року мине рівно 100 років від першої світової війни.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram