ГоловнаПолітика

Росія не дала Україні виконати спостережний політ над територією РФ

Формальну згоду на політ супроводжували нездійсненні умови

Росія не дала Україні виконати спостережний політ над територією РФ

Російська сторона висунула Україні умови, які не дозволяють здійснити спостережний політ над територією РФ.

"Як відомо, Україна звернулася через ОБСЄ до РФ з проханням здійснити надзвичайний спостережний політ над територією РФ, і відповідь мала надійти вчора до 18.30", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс у четвер ввечері.

За його словами, цю відповідь Росія надала пізно ввечері в середу, 12 березня. "Разом з тим, російська сторона у своїй відповіді висунула вимогу повністю здійснити передоплату за цей політ до 14.00 14 березня. Також у відповіді йшлося про те, що якщо кошти не надійдуть на рахунок Міноборони РФ до зазначеного часу, то цей політ неможливий", - зазначив представник МЗС України.

При цьому, за його словами, РФ висунула досить незвичайні вимоги щодо транзакції цих коштів, а саме просила здійснити перерахування коштів на рахунок Міноборони РФ у ВТБ Банку, але через рахунок в Deutsche Bank. "Однозначно, така вимога свідчить про те, що процедура перерахування коштів затягнута, і що здійснити таку транзакцію до 14:00 п'ятниці практично не можливо", - сказав Перебийніс.

У зв'язку з цим, за його словами, українська сторона в четвер звернулася до російської через ОБСЄ з проханням переглянути фінансові умови здійснення спостережного польоту. "Ми не відмовляємося здійснити перерахування цих коштів, Україна гарантує оплату, але ми просимо здійснити оплату після проведення польоту, як це зазвичай і відбувається", - сказав Перебийніс.

У відповідь, за його словами, російська сторона повідомила, що з огляду на складну, кризову фінансово-економічну ситуацію в Україні, проведення спостережного польоту можна здійснити тільки після надходження коштів. "Таким чином, незважаючи на те, що РФ формально нібито й дала згоду на надзвичайний спостережний політ над своєю територією, висунуті нею жорсткі фінансові умови фактично роблять неможливим його проведення", - зазначив український дипломат.

Він висловив думку, що висунення свідомо не здійсненних умов для проведення цього заходу свідчить про небажання Росії приймати цю інспекційну групу. "Ми сподіваємося, що російська сторона відгукнеться на прохання України щодо зміни умов транзакції, що зробить можливим цей політ", - резюмував представник МЗС.

Як відомо, Україна 11 березня направила Російській Федерації каналами зв'язку ОБСЄ запит на проведення спеціального спостережного польоту над російською територією згідно з Угодою про відкрите небо. Російська сторона в середу ввечері дала згоду на здійснення цього польоту.

11 березня в.о. міністра оборони України Ігор Тенюх повідомив, що збройні сили Росії проводять навчання біля східних кордонів України і в Криму". За його словами, створене угруповання російських військ чисельністю 220 тис. осіб, 1800 танків, понад 400 вертольотів.

Пізніше Міністерство оборони Російської Федерації заявило, що у Ростовській, Белгородській, Тамбовській та Курській областях військові частини та підрозділи армії "нарощують інтенсивність польових занять на полігонах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram