ГоловнаПолітика

Україна звернулася до Радбезу ООН по допомогу для збереження своєї територіальної цілісності

Російські дії в Криму розцінюють як порушення Будапештського меморандуму 1994 року

Україна звернулася до Радбезу ООН по допомогу для збереження своєї територіальної цілісності
Юрий Сергеев, посол Украины в ООН
Фото: EPA/UPG

Посол України в ООН Юрій Сергєєв звернувся до США й інших провідних членів Ради Безпеки ООН по допомогу в захисті територіальної цілісності України.

Як повідомляє агентство Reuters, звернення було зроблено після того, як стало відомо про дозвіл Ради Федерацій Росії на введення військ на територію Криму.

"Ми можемо зупинити поширення агресії", - цитує слова Юрія Сергєєва журналістам РБК.

Сергєєв також заявив, що військова агресія Росії порушує Будапештську угоду 1994 р. про збереження територіальної цілісності України.

"Зараз ми звертаємося до решти гарантів (територіальної цілісності України) - США, Великобританії, Франції і Китаю - з проханням підтвердити ці гарантії реальними діями. Світові лідери все ще можуть поговорити з президентом Володимиром Путіним і запобігти. Подальшому погіршенню ситуації", - сказав посол.

На засіданні Радбезу ООН Сергєєв заявив, що ситуація в Криму погіршується, додавши, що "розгортання російських військ - це акт агресії проти Української держави, що передбачає серйозну загрозу нашій суверенності та територіальній цілісності".

Російський посол в ООН Віталій Чуркін при цьому відкинув усі зауваження, висловлені Юрієм Сергєєвим, назвавши засідання Радбезу "грою без правил". Нагадаємо, що Росія є постійним членом Ради Безпеки ООН і може скористатися правом вето, щоб заблокувати будь-яке рішення Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram