ГоловнаПолітика

Сьогодні розпочався 15-денний відлік для закону про амністію Майдану

Якщо Майдан протягом 15 днів не виконає умов влади, закон не набуде чинності

Сьогодні розпочався 15-денний відлік для закону про амністію Майдану
Фото: Макс Левин

Сьогодні набув чинності закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" №737-VII, який неофіційно назвали "законом про амністію" або "заручників".

Закон передбачає припинення кримінального переслідування учасників масових акцій протесту в обмін на те, що вони повинні звільнити зайняті транспортні комунікації та будівлі органів держвлади та місцевого самоврядування (зокрема у Києві - будівлі КМДА і вулицю Грушевського), повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Відповідно до закону, протестувальникам на звільнення зайнятих об'єктів дають 15 днів - починаючи з дня, який є наступним після дня публікації документа (закон опублікували в суботу, 1 лютого). Якщо будівель і комунікацій не звільнять або факт звільнення не підтвердить генпрокурор своїм оголошенням на сайті Генпрокуратури, амністія учасників Майдану не набуде чинності - людей з-під арешту не випустять.

Зокрема, генеральний прокурор, відповідно до закону, дає "зелене світло" амністії для затриманих активістів, виключно якщо - на його думку - опозиція разом із протестувальниками повністю виконає таку сукупність дій:

1) звільнять усі захоплені будівлі або приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування (у всій країні, не тільки в Києві) та допустять до робочих місць співробітників цих установ (тобто звільнять приміщення і не блокуватимуть зовні);

2) розблокують транспортну комунікацію на вулиці Грушевського в Києві;

3) розблокують вулиці, площі, провулки та бульвари по всій країні, крім тих, де проходять мирні акції протесту.

В опозиції наполягають, що висунуті в законі умови не відповідають вимогам Майдану, тому масові акції протесту триватимуть, а барикади залишаться на своїх місцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram