ГоловнаПолітика

Стало відомо, що заважає ухваленню закону про декриміналізацію "майданівців"

Виникла заминка з тим, хто контролюватиме домовленості

Стало відомо, що заважає ухваленню закону про декриміналізацію "майданівців"
Фото: Макс Левин

Більшість і опозиція у Верховній Раді у вівторок не змогли погодити деталі законопроекту про декриміналізацію учасників акцій протесту через кілька розбіжностей.

Про це пише газета "Коммерсантъ Україна".

У більшості наполягають, що закон про амністію повинен набути чинності, тільки якщо демонстранти протягом 15 днів з моменту його публікації залишать вулиці та розблокують адміністративні будівлі. Документ не може стосуватися осіб, підозрюваних у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень або у вбивстві.

"Наші юристи нібито знайшли формулу, яка влаштовує обидві сторони. Єдиним питанням на цей момент залишається один пункт - хто буде підтверджувати виконання сторонами домовленостей. Якщо ми домовимося з цього питання, то шлях до ухвалення документа буде відкритий", - сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Як пояснив депутат від "Батьківщини" Сергій Сас, у Партії регіонів розраховують, що виконання домовленостей, зокрема звільнення адміністративних будівель, контролюватиме генеральний прокурор, а це не влаштовує опозицію. Крім того, за словами депутата, до документа є низка юридичних претензій.

"Справа закривається, якщо в момент дії закону щодо особи немає підозр. А якщо підозри виникнуть після закінчення дії закону, людину можна посадити", - повідомив Сас.

Також, за його словами, для опозиції принципово, щоб амністія не поширювалася на ст. 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади"), під дію якої підпадають посадові особи, в тому числі співробітники правоохоронних органів.

Нагадаємо, позачергова сесія ВР продовжить роботу в середу об 11:00.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram