ГоловнаПолітика

​Спільна заява міністрів закордонних справ Чеської Республіки, Угорщини, Польщі та Словаччини

LB.ua приводит ниже текст совместного заявления министров иностранных дел Чехии, Венгрии, Польши и Словакии о важности развития тесных связей между странами Евросоюза и Восточного партнерства, в числе которых и Украина. Заявление распространено Министерством иностранных дел Венгрии.

Акция в центре Киева в поддержку евроинтеграции Украины
Фото: Макс Левин
Акция в центре Киева в поддержку евроинтеграции Украины

Міністри закордонних справ Чеської Республіки, Угорщини, Польщі та Словаччини підкреслюють важливість розвитку тісних зв’язків між ЄС та країнами Східного партнерства, що є суттєвим для стабільності та процвітання на європейському континенті. Міністри висловлюють свою вдячність за рішучість тих країн Східного партнерства – Грузії, Республіки Молдова та України – які, незважаючи на деякі внутрішні виклики, просуваються вперед у процесі імплементації політичних, соціальних та економічних реформ. Темп реформ визначає інтенсивність співпраці, тому партнери, найбільш зайняті реформами, одержують більше користі від своїх взаємовідносин з ЄС, згідно принципу «більше за більше». Вони вітають європейський вибір та прагнення цих країн.

Щодо України, Вишеградські країни відзначають серйозний прогрес, досягнутий у процесі реформ, з часу засідання Ради міністрів закордонних справ у грудні 2012-го року, так само, як у процесі перейняття європейських стандартів та наближення до ЄС. Міністри вітають той факт, що європейська інтеграція є спільним бажанням українського керівництва, опозиції та громадянського суспільства. Вишеградські країни поділяють переконання, що через процес імплементації Угоди про асоціацію, включаючи Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (УА/ПВЗВТ), Україна не тільки зробить істотний крок назустріч виконанню її європейських прагнень, але також долучиться до зміцнення сталої демократії та активізації економічної модернізації.

Вишеградські країни рішуче підтримують швидкий перехід України до другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму між ЄС та Україною, з кінцевою метою скасування візового режиму, як тільки Україна відповідатиме відповідним критеріям.

Вишеградські країни є прихильниками того, щоб працювати разом з Україною, для використання повного потенціалу Східного партнерства та встановлення необхідних політичних умов для підписання УА/ПВЗВТ, та допомагати у її якнайширшому тимчасовому застосуванні незабаром після нього. Вони вітають схвалення Угоди про асоціацію урядом України. В той же час, на цьому фінальному етапі підготовки до Вільнюського саміту, міністри чекають від уряду України інтенсифікації зусиль щодо решти відкритих питань, насамперед щодо прийняття законів, реформуючих функціонування прокуратури, вдосконалюючих виборче законодавство, та вирішуючих питання вибіркового правосуддя.

На підставі вищенаведеного, Вишеградські країни переконані, що ЄС та Україна повинні скористатись цією історичною нагодою. Вони однозначно підтримують підписання УА/ПВЗВТ у Вільнюсі, та її якнайширше тимчасове застосування, що в рівній мірі слугує інтересам України та країн-членів ЄС. Міністри переконані, що імплементація УА/ПВЗВТ не суперечить інтересам та не направлена проти інтересів третіх країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram