ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У ЦВК кажуть, що вибори в Раду дуже схожі на європейські

Михайло Охендовський вважає, що Україна доклала максимальних зусиль для організації виборів.

У ЦВК кажуть, що вибори в Раду дуже схожі на європейські
Фото: news2000.com.ua

Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський не драматизує ситуацію у зв'язку з негативними попередніми оцінками виборів міжнародними спостерігачами.

"Я вважаю, що докладні коментарі зараз будуть завчасними. Доволі складно протягом декількох годин зрозуміти й оцінити висновки, які, очевидно, готувалися протягом тривалого часу. Не приховую, сьогодні я очікував почути справедливу та неупереджену оцінку тих зусиль, які і Центральна виборча комісія, і наша держава загалом протягом останнього року докладали, щоб організувати вільні та чесні вибори народних депутатів України", - сказав він.

Член ЦВК наголосив, що опублікована сьогодні заява про попередні результати та висновки європейських місій зі спостереження за виборами не містить жодних оцінок достовірності результатів і законності виборів, а також їх відповідності загальновизнаним міжнародним стандартам.

"На мою думку, ця заява є переліком проблем, які традиційно виникають під час організації виборів у багатьох країнах Східної Європи. Очевидно, що ці проблеми оцінено так, як вони бачаться очима західних спостерігачів, які представляють країни розвиненої демократії. Справжньої ж оцінки самих виборів, як, перш за все, технічного процесу, як процедури ми, на жаль, наразі не побачили. Хотілося б сподіватися, що саме така оцінка, причому без зайвого превалювання політичного компонента, буде дана у фінальному звіті місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ", - додав він.

Переважна більшість з майже чотирьох тисяч міжнародних спостерігачів на виборах народних депутатів України вже оприлюднили свої попередні оцінки виборчого процесу в нашій державі. Вони наголошують на створенні належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів, на змагальному характері виборчого процесу, можливості для виборців обирати з різних політичних партій, на спокійному і мирному проведенні дня голосування. Переважна більшість міжнародних спостерігачів позитивно оцінили процес голосування та підрахунку голосів

— із заяви МЗС України

Охендовський вважає важливим той аспект, що заява спостерігачів не ставить під сумнів дані про відображення в повній мірі результатами виборів волевиявлення українських виборців.

"У ній зазначено, що виборчий процес був дійсно конкурентним на всій території України, а виборці мали можливість вибирати із широкого спектру партій і кандидатів. Процес голосування та підрахунку голосів організовано належно. Таким чином, легітимність новообраного парламенту вже зараз не викликає жодних сумнівів ні в Україні, ні за кордоном", - упевнений член ЦВК.

Нагадаємо, сьогодні, 29 жовтня, міжнародні спостерігачі з Парламентської асамблеї ОБСЄ заявили, що, за результатами парламентських виборів, демократичний процес в Україні повернув у зворотний бік.

У попередньому звіті місії Канади сказано, що вибори у Верховну Раду супроводжувала низка порушень у багатьох регіонах, що не дозволяє назвати вибори повністю чесними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram