ГоловнаПолітика

Виборчий процес в Україні відповідає міжнародним стандартам і законодавству країни, - спостерігачі

У місії відзначили, що порушення під час передвиборного періоду допускають всі українські партії.

Виборчий процес в Україні відповідає міжнародним стандартам і законодавству країни, - спостерігачі
Фото: EPA/UPG

Місія спостерігачів міжнародної організації "Центрально-європейська група політичного моніторингу" вказує на відповідність виборчого процесу на парламентських виборах в Україні міжнародним нормам і стандартам та чинному законодавству країни.

"Незважаючи на те, що ми виявили деякі несистемні порушення виборчого законодавства, ми можемо заявити з достатньою впевненістю, що на сьогодні виборчий процес відбувається в рамках і у відповідності з міжнародними нормами і стандартами, та у відповідності до нового законодавства України", - сказала на прес-конференції в п'ятницю в агентстві "Інтерфакс-Україна" американський юрист і політолог Лідія Лоусон.

Вона підкреслила, що на цьому етапі ще зарано робити будь-які заяви й оцінки про демократичність виборів, оскільки найважливіша інформація буде отримана в процесі голосування і підрахунку голосів. "Наскільки мені відомо, деякі наші колеги, зокрема, виборці з Канади вже зробили заяви, але це суперечить нашому професійному кодексу", - зазначила Лідія Лоусон.

За її словами, на відміну від місцевих виборів 2010 року участь в парламентських виборах 2012 року дозволена не тільки кандидатам від партії, але також всім громадянам шляхом самовисування, і це є ознакою демократії. Безліч учасників виборчої кампанії, а саме 87 партій, в тому числі 22 партії, які балотуються за пропорційною системою, є ознакою здорового політичного плюралізму та наявності політичної конкуренції в країні.

Спостерігачі відзначають також дуже професійну роботу Центральної виборчої комісії України, рішення встановити веб-камери на виборчих дільницях.

"Аналіз присутності політичних партій та кандидатів у ЗМІ, на телебаченні і в зовнішній рекламі показує, що як правляча партія, так і опозиція мають доступ до ЗМІ і телебачення", - звернула увагу Лідія Лоусон.

Експерт нагадала, що нове виборче законодавство стало результатом тісного співробітництва та спільної роботи між партіями, які представлені в парламенті. "Новий закон дуже вітається міжнародними організаціями, і розглядається ними як такий, що може бути надійною основою для забезпечення якісного виборчого процесу. Це серйозний крок вперед, адже старий закон зазнавав критики з боку багатьох міжнародних експертів. Кожна система (пропорційна і мажоритарна - ред. ) як би взаємно доповнюють одна одну", - вважає вона.

Спостерігачі також вітають розширення прав міжнародних спостерігачів, заборону внесення змін до списків виборців за два дні до виборів і в день виборів без рішення суду, продовження до 5 років терміну зберігання документів, які стосуються процесу голосування, спеціальні заходи щодо захисту бюлетенів, які допоможуть запобігти фальсифікації і підробці бюлетенів для голосування.

У свою чергу юрист і соціолог з Болгарії Димитр Хаджиєв зазначив, що порушення під час передвиборного періоду допускають всі українські партії в усіх областях, і навів конкретні приклади таких фактів.

Іспанський правозахисник і політичний консультант Хуан Альбаладехо Еустакіо вказав, що спостерігачі від "Центрально-європейської групи політичного моніторингу" в день виборів, насамперед, звертатимуть увагу на відповідність до національного законодавства процесу голосування та підрахунку голосів, на готовність виборчих дільниць до проведення голосування, наявність достатньої кількості прозорих виборчих урн, наявність веб-камер на дільницях, на нормальну організацію процесу голосування, забезпечення таємниці голосування, на індивідуальний характер голосування і присутність на дільницях спостерігачів від різних кандидатів та міжнародних спостерігачів.

"До закриття дільниць для голосування та надходження оригінальних протоколів у ЦВК робити якісь передчасні висновки не можна", - переконаний він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram