ГоловнаПолітика

Новий КПК дозволяє тюремне ув'язнення Тимошенко, - генсек Ради Європи

Політик вважає, що на екс-прем'єра чинили "колосальний тиск".

Новий КПК дозволяє тюремне ув'язнення Тимошенко, - генсек Ради Європи
Фото: radiosvoboda.org

Україна не змінила двох статей Кримінального кодексу, які дозволяють ув'язнити колишнього прем'єра Юлію Тимошенко.

Про це заявив Генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд.

"Нещодавно Україна ухвалила новий Кримінально-процесуальний кодекс, де було враховано майже всі наші рекомендації. Отже, продуктивний діалог можливий. Однак мені дуже шкода, що згадані статті ще фігурують в українському Кримінальному кодексі. Саме ці дві статті дозволили ув'язнити колишнього прем'єра Юлію Тимошенко, яку засуджено за кримінальною справою, що її відкрили внаслідок політичного рішення. На мою думку, цього судового процесу взагалі не повинно бути. Йдеться про суто політичну відповідальність за підписання газової угоди з Росією", - розповів Ягланд.

За його словами, він чудово розуміє, що існують різні позиції щодо наслідків цієї операції.

"Але ті, хто вважає договір неприйнятним, повинен ставити питання на обговорення в парламенті, а не подавати на колишнього прем'єра до суду. Треба згадати про умови, за яких пані Тимошенко довелося підписувати міжнародний документ. На неї чинили колосальний тиск. Росіяни погрожували припинити постачання газу на Захід... Нині втрачено чудову можливість під час виборів дати українському народу шанс визначити своє ставлення до Тимошенко. На жаль, Центральна виборча комісія України вирішила інакше. Дві статті, про які ми згадуємо, дозволили владі вдатися до дій, яких не повинно бути в принципі", - пояснив генсек Ради Європи.

Нагадаємо, новий КПК набуває чинності в листопаді.

Зазначимо також, Росія вимагає від України повернути борг компанії Тимошенко. На розгляд Господарського суду міста Києва передано позовні вимоги Міністерства оборони Російської Федерації проти Кабінету Міністрів України про стягнення 3 млрд 239,449 млн грн. В Українському Мін'юсті заявили, що Україна буде судитися з Росією за борги ЄЕСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram