ГоловнаПолітика

Ягланд: найближчим часом ЄСПЛ не розглядатиме позов Тимошенко на вирок

Екс-прем'єру не варто чекати швидкого звільнення за рішенням Європейського суду.

Ягланд: найближчим часом ЄСПЛ не розглядатиме позов Тимошенко на вирок
Европейский суд по правам человека
Фото: www.gzt.md

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що Європейський суд з прав людини не об'єднуватиме розгляд позову Юлії Тимошенко щодо її арешту з позовом на вирок у газовій справі.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

"Найближчим часом, протягом декількох тижнів, буде винесено рішення суду щодо затримання Тимошенко, а також про те, чи були судові засідання проведені відповідно до європейських стандартів. - розповів він. - Пізніше ЄСПЛ візьметься за вивчення справи по суті. Юристи Юлії Тимошенко наприкінці серпня вже звернулися до суду з другою скаргою. Її розглянуть пізніше, оскільки це вимагає часу. Наскільки я знаю, ці справи вже не будуть об'єднані".

Ягланд також відповів на запитання, чи вважає він Тимошенко і Юрія Луценка політичними в'язнями.

"Я не суддя. Безумовно, рішення про це належить ухвалити ЄСПЛ. Але для мене очевидно, що у випадку з Тимошенко і її участю в газовій угоді розгляд мав відбутися на політичному рівні", - сказав він.

ЕСПЛ може вказати владі відпустити ув\'язненого, і будь-який уряд в Європі зобов\'язаний слідувати судовим рішенням. В іншому випадку в уряду, що не дотримується рішення Страсбурзького суду, виникнуть справжні проблеми

— Турбйорн Ягланд

"Можна міркувати про те, чи був судовий процес несправедливим, я ж підкреслю, що суд зовсім не повинен був відбутися. - додав Ягланд. - Це питання слід було вивчити в парламенті, а не в суді. А вирок повинні були винести громадяни на виборах. Політичні рішення слід залишати в політичній сфері, залишивши суду кримінальні питання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram