ГоловнаПолітика

Власенко сподівається, що ЄСПЛ задовольнить скаргу Тимошенко

Адвокат розраховує на рішення за скаргою екс-прем'єра найближчими днями.

Власенко сподівається, що ЄСПЛ задовольнить скаргу Тимошенко
Фото: Макс Левин

Адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко сподівається на задоволення Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра про порушення прав людини.

"28 серпня буде розглядатися порушення чотирьох статей Європейської конвенції з прав людини у справі Юлії Тимошенко. Мова йде про 3 статтю - це жорстоке поводження, 5 статтю - незаконність затримання і утримання під вартою. Ця стаття буде розглядатися разом зі статтею 18, яка передбачає політичні мотиви переслідування і стаття 8 - втручання в особисте і приватне життя", - повідомив Власенко.

Водночас, за його словами, скарга про незаконність вироку у газовій справі Тимошенко під час цього слухання Євросуду розглядатися не буде.

"На жаль, стаття 6 при засіданні 28 серпня розглядатися не буде. Це обумовлено тим, що немає рішення Вищого спеціалізованого суду (у газовій справі)", - сказав він.

"Можливо, ми вийдемо на ці питання під час запитань суддів, можливо ні. У другому випадку це означає, що наша скарга в частині порушень статті 6 буде розглядатися окремо. Але скарга ця є, вона оформлена і не вимагає додаткових доповнень", - пояснив захисник.

За його словами, прогнозувати рішення Європейського суду значно легше, ніж українських судів.

"У нас є достатньо доказів, що підтверджують порушення за заявленими чотирма статтями. І ми очікуємо, що буде визнано порушення українською владою цих статей у справі Тимошенко. І це означає, що буде юридично визнано факт політичного переслідування Тимошенко", - додав він.

Власенко також зазначив, що грошова компенсація за рішенням Євросуду його підзахисну не цікавить.

"Нас компенсації у цій справі не цікавлять. Питання не в тому, щоб отримати 5-10 тис. євро компенсації. Важливо юридично встановити, по-перше, що Юлію Тимошенко абсолютно незаконно з порушеннями українського та міжнародного законодавства заарештували і досі тримають у в'язниці. по-друге, встановити, що те, що відбувається в Україні у справі Тимошенко, - це не кримінальне переслідування, це політичні репресії ", - підсумував він.

Нагадаємо, лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк сподівається, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко виправдають в Європейському суді з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram