ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Сьогодні останній день реєстрації кандидатів у народні депутати

ЦВК почала приймати документи з 30 липня.

Сьогодні останній день реєстрації кандидатів у народні депутати
Фото: http://obozrevatel.com

Сьогодні, 18 серпня, Центральна виборча комісія України завершить реєстрацію кандидатів у народні депутати.

ЦВК приймала документи з 30 липня по 13 серпня включно. За цей час комісія прийняла документи майже від 3,5 тис. мажоритарників.

Згідно з останніми даними Центрвиборчкому, на участь у парламентських виборах претендували 89 політичних партій, з них 22 партії висунули своїх кандидатів за партійними списками, а 67 партій - по мажоритарних округах. За відведений законом час, були прийняті документи від 3,432 тисяч мажоритарників, з них 1,715 - самовисуванці, 1,717 - висунуті від політичних партій. Загальне число зареєстрованих кандидатів за партійними списками за станом на 19:00 п'ятниці становить 2,528 тисячі осіб. Загальне число зареєстрованих кандидатів у народні депутати в одномандатних округах, за останніми даними ЦВК, становить 3,111 тисячі осіб.

Виборчий процес з виборів до Ради почався за 90 днів до дня голосування. З цього самого моменту почалося висування кандидатів у депутати, яке має закінчитися за 75 днів до голосування. Для подачі документів на реєстрацію кандидатів у депутати було відведено 15 днів, які минули у понеділок, 13 серпня. Тепер ЦВК має не пізніше, ніж до 18 серпня ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації кандидатів.

Парламентські вибори в Україні намічені на 28 жовтня 2012 року. Вони відбудуться за змішаною системою - за партійними списками і в мажоритарних округах. Прохідний бар'єр становить 5%, у виборах за списками можуть брати участь тільки політичні партії.

Варто зазначити, що ЦВК відмовила в реєстрації екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко та екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценкові. Також ЦВК відмовилася зареєструвати кандидата в народні депутати України від партії "Громада" Павла Лазаренка по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу.

Проте ЦВК зареєструвала кандидатом у депутати Андрія Шевченка, який хоче потрапити в парламент нового скликання разом з партією Наталії Королевської "Україна-Вперед!". Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив законність реєстрації Шевченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram