ГоловнаПолітика

Охороняти президента зі снайперами - незаконно, - думка

Відповідно до закону, використання вогнепальної зброї дозволене тільки в надзвичайних випадках.

Охороняти президента зі снайперами - незаконно, - думка
Снайпер на крыше Администрации президента
Фото: Макс Левин

Охорона президента Україна не може залучати снайперів під час проведення масових заходів за участю глави держави. Таку думку висловив юрист Андрій Мамалига у своєму блозі на LB.ua.

Так, експерт висловив свою думку щодо фрази, яку співробітник ДСО сказав журналістові видання "Новий Донбас", коли той спробував зафіксувати на фотоапарат кортеж Президента в травні цього року: "Снайпер може "спрацювати на спалах".

Немає сумнівів у тому, що президент, як і будь-який інший громадянин України, має конституційне право на захист себе від протиправних дій, каже Андрій Мамалига. Однак у Законі "Про міліцію" сказано, що вогнепальну зброю можна використовувати тільки в разі надзвичайної необхідності, коли інші фізичні засоби для гарантування безпеки є неефективними.

"При цьому вогнепальну зброю не можна використовувати при значному скупченні людей і проти вагітних жінок, інвалідів і малолітніх. Застосування вогнепальної зброї можливе лише за умови, що його випереджає попередження про намір його використання. Без попередження снайперську гвинтівку, як і будь-яку вогнепальну зброю, можна використати в разі безпосередньої загрози життю і здоров'ю президента і громадян", - пише юрист в своєму блозі.

Ба більше, снайпер не може привести вогнепальну зброю в дію, поки не переконається в наявності такої загрози. А це, на думку Андрія Мамалиги, через оптичний приціл зробити дуже складно.

Нагадаємо, охорона Президента вже неодноразово вступала в конфлікт із журналістами, які виконували свої службові обов'язки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram