ГоловнаПолітика

У ПР хочуть скасувати закон про мови

Головатий пропонує альтернативний законопроект.

У ПР хочуть скасувати закон про мови

Регіонал Сергій Головатий запропонував скасувати нещодавно ухвалений мовний закон і прийняти альтернативний проект.

Про це йдеться в законопроекті №11075 "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні", опублікованому на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці зазначено, що ухвалений закон не відповідає європейським стандартам захисту державної мови та мов національних меншин. Окрім того, нардеп від Партії регіонів зазначає, що норми закону суперечать Європейській хартії регіональних або міноритарних мов.

Через це й низку інших причин Головатий пропонує скасувати закон "Про засади державної мовної політики", а натомість проголосувати за законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні".

Головними відмінностями нового проекту від ухваленого закону є те, що статус регіональної може надаватися тільки на території села, селища та міста районного значення за умови, що на цій території не менш ніж 50% населення становлять представники цієї національної меншини.

На території, де мову проголошено регіональною, органи місцевого самоврядування можуть здійснювати роботу державною та регіональною, але спілкуватися із центральними органами влади тільки державною.

У проекті також зазначено, що регіональними мовами не можуть бути діалекти української мови та мови мігрантів.

Щоб стежити за дотриманням мовного законодавства, запропоновано створити інститут Уповноваженого із захисту державної мови, мов національних меншин і регіональних (міноритарних мов). Для визначення стандартів обов'язкового володіння всіма чиновниками України державною мовою пропонують створити Національну комісію із стандартів державної мови. Право перевіряти рівень знання мови чиновниками надається створюваному Центру української мови.

Нагадаємо, 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про засади державної мовної політики, що вводить офіційну двомовність у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram