ГоловнаПолітика

Європейські вболівальники хочуть бачити Україну в ЄС

Думка іноземців про країну покращилася після Євро-2012.

Європейські вболівальники хочуть бачити Україну в ЄС
Фото: Макс Левин

Інститут світової політики і компанія GfK Ukraine оприлюднила вчора дані соцопитування, що проводилося серед футбольних уболівальників, які відвідали Україну під час Євро-2012.

Про це пише видання "Коммерсант-Украина" з посиланням на результати соціологічного дослідження Інституту світової політики і компанія GfK Ukraine.

Опитування проводилося серед футбольних фанатів з країн Євросоюзу з 9 червня по 1 липня перед входом на стадіони в чотирьох містах, які приймали Євро-2012 - Києві, Львові, Донецьку та Харкові. Всього було опитано 1048 громадян Євросоюзу. "Це свіжі враження респондентів, оскільки 85% з них ніколи не відвідували Україну раніше", - зазначила старший дослідник GfK Ukraine Інна Волосевич.

Згідно з отриманими результатами, 42,5% респондентів вважають, що Україна заслуговує на вступ в ЄС найближчим часом, ще 31% вважають, що Україна могла б стати членом ЄС у середньостроковій перспективі, після поліпшення політико-економічної ситуації в країні. І лише 2,8% респондентів не хочуть, щоб Україна стала членом ЄС. "Такі дані нас приємно здивували", - зізналася директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук.

Водночас 43% європейських уболівальників вважають, що вступу України в ЄС заважає погана економічна ситуація, 40% відповіли, що євроінтеграції перешкоджає корупція в уряді, а 38,8% сказали, що причина, що заважає Україні стати членом ЄС, - наявність в країні політичних в'язнів, зокрема, екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Це теж велика несподіванка, що за такий короткий час так багато людей в ЄС виявилися проінформовані про наявність політичних в'язнів, - зазначила Гетьманчук. - Це свідчить про ефективну інформаційну кампанію, що проводиться в ЄС з цього приводу". 38% опитаних не згодні з вироком екс-прем'єру Юлії Тимошенко, яку засуджено до позбавлення волі на 7 років, і вважають її політичним в'язнем. Лише 6% респондентів вважають вирок Тимошенко справедливим.

Водночас 52,4% європейських уболівальників підтримують введення безвізового режиму між Україною та ЄС вже сьогодні і лише 4,8% виступають проти такої ініціативи. "Це суперечить заявам європейських політиків, які постійно скаржаться, наскільки сильно вони залежать від громадської думки. Насправді ж вона не така вже й негативна", - заявила Гетьманчук.

В цілому, сприйняття України уболівальниками виявилося позитивним. 84% залишилися задоволені тим, що Євро-2012 відбувся саме тут (7,5% хотіли б, щоб чемпіонат відбувся в іншій країні), 57% опитаних зазначили, що організація чемпіонату поліпшила їх сприйняття країни (2% зізналися, що їх враження погіршилося) і 76,4% хочуть відвідати Україну ще раз як туристи. Проте, на думку європейських уболівальників, щоб поліпшити свій імідж в Європі, Україні слід боротися з корупцією (так вважає 56% респондентів), поліпшити рівень життя (37%) і звільнити політичних в'язнів (31,3%).

"Ви сказали, що громадська думка в Євросоюзі не збігається з думкою політиків. Однак ви оцінювали враження уболівальників від країни та її жителів, а думка політиків ЄС базується на враженнях від уряду України. Не можна робити такі висновки на підставі поданої статистики", - прокоментував результати прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram