ГоловнаПолітика

Член Антикорупційного комітету Януковича оголосив демарш

Представник громадськості нарікає на імітацію діяльності органу.

Керівник об'єднання ТОРО (контактної групи Transparency International в Україні) Олексій Хмара призупиняє своє членство в дорадчих органах при Президенті: Національному антикорупційному комітеті (НАК) і Координаційній раді з питань розвитку громадянського суспільства.

Таку заяву він зробив учора, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Причиною демаршу він назвав систематичне невиконання владою, в тому числі Президентом Віктором Януковичем, рекомендацій згаданих консультативно-дорадчих органів.

Водночас Хмара зазначив, що наразі не прийняв остаточного рішення щодо своєї роботи в президентських органах.

"Якщо Президент підпише мовний закон, показавши тим самим, що йому наплювати на конституційні процедури, або затвердить корупційні зміни до закону про державні закупівлі, ухвалені минулого тижня, я оголошу про остаточний вихід із НАК і Координаційної ради на наступному пленарному засіданні цих органів" , - повідомив він.

Варто зазначити, що пан Хмара є єдиним представником громадських організацій у складі НАК.

У НАК наголошують, що вихід пана Хмари зруйнує концепцію роботи цього органу. "Без участі представника громадськості діяльність НАК неефективна в принципі. Якщо це станеться, нам потрібно буде шукати, ким заповнити цю квоту", - сказав член НАК, віце-президент Національної академії наук Валерій Геєць.

Робота НАК необхідна для виконання Києвом плану дій візової лібералізації з ЄС. Олексій Хмара впевнений, що Київ лише імітує діяльність цього органу. "Комітет реально не працює. Востаннє він збирався у вересні 2011 року, хоча засідання повинні проходити щомісяця. НАК потрібен владі тільки для того, щоб прикриватися ним на всіх міжнародних рівнях", - вважає експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram