ГоловнаСвіт

Німеччина назвала імпічмент президенту Румунії неприйнятним

Уряд Румунії намагається спростити процедуру імпічменту.

Німеччина назвала імпічмент президенту Румунії неприйнятним
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Німеччина розкритикувала румунський уряд за імпічмент, оголошений президентові Румунії Траяну Бесеску, і закликала уряд поважати верховенство закону і незалежність державних інститутів.

Про це повідомляє Reuters 9 липня.

6 липня лівий уряд прем'єр-міністра Віктор Понта проголосував за звільнення Бесеску з посади президента у зв'язку з тим, що він перевищив свої повноваження. Нині Понта намагається спростити процедуру імпічменту, призначену на 29 липня.

"Уряд Німеччини з глибокою стурбованістю стежить за діями румунського уряду під керівництвом прем'єр-міністра Понта. Процес відсторонення Бесеску є неприйнятним", - заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Використовуючи незвично жорсткі формулювання щодо іншої держави-члена європейського союзу, Зайберт заявив, що усунення Бесеску з посади та заклик до референдуму "ігнорують основні принципи верховенства закону". Він також додав, що дії уряду підривають незалежність і правоздатність Конституційного суду Румунії.

"Ми очікуємо, що румунський уряд відновить довіру до країни і до конституційного процесу", - зазначив він.

Уряд Понта хоче змінити кількість голосів, що необхідна для імпічменту президента, таким чином, щоб усунення президента з посади можна було здійснити рішенням тих, хто голосує, а не рішенням усього електорату. Цей крок може визначити результат референдуму.

Уряд Румунії заперечує, що його дії ставлять під загрозу верховенство закону і каже, що політичний скандал не зашкодить системі правосуддя.

Зайберт сказав, що Берлін зв'язався зі своїми партнерами в ЄС щодо ситуації в Румунії, яка приєдналися до ЄС 2007 року і є однією з найбідніших і найкорумпованіших країн із 27 країн блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram