ГоловнаСвіт

Румунський суд спростив процедуру імпічменту

ЄС закликає уряд Румунії поважати верховенство закону.

Румунський суд спростив процедуру імпічменту

Конституційний суд Румунії в понеділок схвалив закон, який спрощує процедуру імпічменту президента, що підвищує імовірність того, що уряд зможе змістити діючого президента Траяна Бесеску на референдумі.

Про це повідомляє Reuters 10 липня.

Правлячий Соціал-ліберальний союз (USL) лівого прем'єр-міністра Віктора Понта припинив повноваження президента Траяна Бесеску у п'ятницю 6 липня, звинувативши його в перевищенні повноважень. Референдум з імпічменту відбудеться 29 липня.

Уряд Понта ухвалив закон, згідно з яким відмова президента від посади може бути здійснена рішенням тих, хто голосує, а не всім електоратом. Цей крок може визначити результат референдуму.

"Конституційний суд одностайно ухвалив, що закон... про організацію та протокол референдуму є конституційним, за умови, що в референдумі візьме участь принаймні половина плюс один з людей, зареєстрованих в постійних виборчих списках", - йдеться в заяві парламенту.

Нагадаємо, Німеччина розкритикувала румунський уряд за імпічмент, оголошений Бесеску, і закликала уряд поважати верховенство закону і незалежність державних інститутів. А у вівторок президент Румунії Траян Бесеску передав повноваження глави держави спікеру сенату Крину Антонеску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram