ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати дозволили держзакупівлям піти в тінь

Верховна Рада ухвалила суперечливий закон.

Депутати дозволили держзакупівлям піти в тінь
Фото: Макс Левин

Верховна Рада вивела держпідприємства з-під дії тендерних процедур, визначених законом про держзакупівлі.

Ухваливши законопроект №9634 241-м голосом, депутати виключили з Господарського кодексу норми, за якими державні підприємства (як комерційні, так і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі.

Безпосередньо в законі про держзакупівлі визначено, що до контрольованих державою підприємств (як держпідприємств, так і до акціонерних товариств) він застосовується тільки у випадку, якщо закупівлі здійснюються за державні кошти. Закон визначає державні кошти як кошти державного та місцевих бюджетів, позабюджетних державних фондів, а також кошти залучених під держгарантії кредитів міжнародних фінансових організацій. Тобто з-під дії тендерних процедур виводяться держзакупівлі, що проводяться за кошти підприємств.

Також депутати розширили перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, включивши туди, зокрема, придбання та оренду землі та нерухомості, послуги, що надаються для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання в зарубіжних вузах, низку закупівель для організації та здійснення гастролей та фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни.

Нагадаємо, що на думку нардепа Лесі Оробець, ухвалення цього законопроекту буде означати фактичну легалізацію розкрадання сотень мільярдів гривень держкоштів, які не будуть фіксуватися в "Віснику держзакупівель".

Минулого року Верховна Рада вже робила крок до засекречування державних закупівель. 17 травня 2011 року було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель", який звузив підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнив до неї доступ громадськості (законопроект №7532).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram