ГоловнаПолітика

В Україні почали судити організаторів фінансової піраміди

Розгляд справи проти американця Роберта Флетчера та вісьмох громадян України може затягнутися на роки.

В Україні почали судити організаторів фінансової піраміди
Роберт Флетчер
Фото: www.segodnya.ua/

У Деснянському районному суді Києва у вівторок почалися слухання у справі громадянина США Роберта Флетчера, який створив фінансову піраміду "Глобальна система тренінгів", від діяльності котрої постраждали 226 осіб.

Про це пише "Коммерсантъ-Украина".

Згідно з обвинувальним висновком Генпрокуратури, громадянин США Роберт Флетчер очолював злочинне угруповання, до якого, крім нього, входили вісім громадян України. Він є засновником компанії "Глобальна система тренінгів" (ГСТ), яка протягом 2006-2008 років проводила тренінги під назвою "Секрети мільйонерів" у великих містах України. Крім плати за навчання в розмірі $3 тис., слухачам пропонували інвестувати особисті кошти в комерційні проекти Роберта Флетчера.

Із початку 2008 року Роберт Флетчер не виконував фінансових зобов'язань перед вкладниками. 26 листопада 2008 року пана Флетчера заарештували й запроторили до Лук'янівського СІЗО, де він перебуває досі. За даними прокуратури, від афери ГСТ постраждали 226 осіб, яким було завдано фінансових збитків на суму більш ніж 64 млн грн. Роберта Флетчера звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: ст. 255 ("Створення злочинної організації", від 5 до 12 років позбавлення волі); ст. 358 ("Підробка документів"; до 5 років); ч. 4 ст. 190 ("Шахрайство в особливо великих розмірах"; від 6 до 12 років). На майно обвинувачених, яке оцінили в 5 млн грн, накладено арешт.

Перед початком засідання суддя Ірина Дігтяр розповіла, що, незважаючи на запит про доправлення Роберта Флетчера і ще трьох підсудних у справі, їх не привезли з Лук'янівського СІЗО. Один з адвокатів Роберта Флетчера Алла Божок пояснила, що її підзахисний досі не ознайомився з 52 томами справи. Інший адвокат Віктор Середа додав, що Флетчер майже не володіє українською та російською мовами і спілкування з ним відбувається через перекладача.

У залі були ще п'ятеро обвинувачених, які перебувають під підпискою про невиїзд. Це були жителі Криму, Дніпропетровська та Києва. Усі вони називали себе "пішаками в чужій грі". Анатолій Туз - адвокат однієї з них, Зої Гундарєвої - повідомив, що в системі ГСТ його підзахисна була "районним директором" Дніпропетровська.

"За версією звинувачення, всі дев'ять осіб восени 2007 року нібито домовилися про створення такої структури, щоб заволодівати грошима громадян. А фактично про існування одне одного вони дізнавалися протягом слідства. Передбачається, що всі учасники піраміди однаково винуваті в шахрайстві, але обвинувачення пішло найлегшим шляхом, виокремивши найактивнішу частину. При цьому тільки районних директорів в Україні налічувалося більш ніж 300 осіб. Кримінальних справ проти активних учасників ГСТ може з'явитися ще кілька десятків", - пояснив Туз.

Адвокати Роберта Флетчера вважають, що процес може затягнутися на роки.

Захисники ще трьох обвинувачених, які перебувають у СІЗО, - Андрія Соловйова, Олександра Сугака та Світлани Акулич - подали клопотання про звільнення їх з-під варти під підписку про невиїзд, посилаючись на економічний характер злочинів і стан здоров'я підзахисних.

"Якщо вони хворіють, вони можуть звернутися до лікарів СІЗО", - парирував державний обвинувач. Суддя відхилила клопотання захисників і залишила обвинувачених під вартою.

Розгляд справи по суті розпочнеться 12 липня. До цього часу підсудні повинні ознайомитися з обвинувальним висновком, який стосовно кожного з них займає 48 томів, а кожен том нараховує 250 сторінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram