ГоловнаПолітика

Томенко: депутати не підтримають закон про мови у разі особистого голосування

Політик назвав мовну політику "регіоналів" передвиборної політтехнологією.

Томенко: депутати не підтримають закон про мови у разі особистого голосування

Заступник голови Верховної Ради, один із лідерів партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Микола Томенко переконаний, що законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики" не затвердять у другому читанні за умови особистого голосування депутатів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби віце-спікера.

Томенко коментував розгляд питання про мовну політику у вівторок в ефірі радіо "Ера-FM".

Необхідно йти на компроміси, можливо, не дуже для мене приємні як для україномовної людини, але такі, які вводять захисні механізми для української та забезпечать мовні права для національних меншин.

— Леонід Кравчук, президент України (1991-1994)

"Якби було виконано конституційну норму особистого голосування, то в парламентської більшості не було б жодного шансу на прийняття законопроекту про мовну політику. Багато депутатів навіть із Партії регіонів проти цього законопроекту, і під час розгляду вони будуть відсутні в сесійній залі, а їхні картки проголосують. Я вже не кажу про депутатів із групи "Реформи заради майбутнього" та позафракційних", - зазначив віце-спікер.

На його думку, законопроект підготовлено непрофесійно, науково-експертне управління Ради, за словами Томенка, підготувало документ на 15 сторінок, в якому переконливо доведено, що цей проект закону неконституційний.

Віце-спікер переконаний, що законопроект є політтехнологією Партії регіонів напередодні виборів.

Нагадаємо, голова фракції ПР Олександр Єфремов допускає розгляд парламентом законопроекту про мовну політику у другому читанні 4-5 липня.

Опозиція має намір не допустити затвердження законопроекту про мовну політику в цілому.

5 червня Рада ухвалила в першому читанні законопроект про мови Ківалова-Колесніченка.

Проектом встановлюється офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram