ГоловнаПолітика

Янукович стурбований правами ув'язнених

Президент роздав низку доручень вищим чиновникам.

Янукович стурбований правами ув'язнених
Фото: www.president.gov.ua

Президент Віктор Янукович доручив голові МВС Віталію Захарченку та керівникові ДПС Олександру Лісіцкову забезпечити дотримання конституційних прав і свобод підозрюваних, обвинувачених, підсудних, яких утримують під вартою.

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Також, згідно з дорученням, генеральному прокурору Віктору Пшонці пропонують забезпечити вивчення причин, що впливають на оперативність розгляду судами кримінальних справ, за якими підсудних утримують під вартою, та посилити контроль за дотриманням органами прокуратури вимог закону про обов'язкову участь у розгляді таких справ державних обвинувачів.

Окрім того, Президент пропонує Генпрокуратурі розглянути питання підвищення якості й обґрунтованості внесених або узгоджених прокурорами рішень про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту або про продовження термінів тримання під вартою.

Голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігорю Самсіну та голові Вищої ради юстиції Володимиру Колесніченко Президент пропонує за участю Національної школи суддів України вжити заходів щодо підвищення професійного рівня суддівського корпусу.

Також глава держави запропонував Самсіну і Колесніченкові проаналізувати випадки порушення конституційних прав і свобод громадян при ухваленні судами рішень, зокрема про обрання запобіжних заходів, а також під час розгляду кримінальних справ, за якими підсудних утримують під вартою, і визначитися із заходами реагування на такі порушення.

Нагадаємо, вранці 13 квітня Верховна Рада прийняла новий Кримінально процесуальний кодекс України. За ухвалення кодексу проголосував 271 народний депутат з 283, зареєстрованих у сесійній залі.

Нова редакція КПК набуде чинності через шість місяців після опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram