ГоловнаСвіт

Вашингтон шокований відмовою Путіна від саміту G8

Обама розраховував зустрітися з російським колегою.

Вашингтон шокований відмовою Путіна від саміту G8
Фото: EPA/UPG

Рішення президента РФ Володимира Путіна не їхати на саміт "Великої вісімки" у Кемп-Девіді 18-19 травня стало цілковитою несподіванкою для Білого дому і шокувало адміністрацію США.

Американський лідер Барак Обама дуже сподівався зустрітися з російським колегою на саміті G8 і заради нього в березні навіть переніс захід із Чикаго в Кемп-Девід - щоб позбавити президента РФ потреби демонстративно їхати перед самітом НАТО.

Джерело "Коммерсанта", близьке до американської адміністрації, розповіло, що Посольству США в Москві після повідомлення Путіна в телефонній розмові з Обамою про намір скерувати на саміт у США прем'єр-міністра Дмитра Медведєва доручили з'ясувати справжні причини цього рішення.

За даними джерела, посол Майкл Макфол мав у четвер надіслати в Білий дім телеграму з роз'ясненнями.

Учора весь день американські дипломати збирали версії поведінки російського лідера, стверджує джерело. Серед них домінували три.

За офіційною версією, озвученою Білим домом і пізніше підтвердженою Кремлем, Путін пояснив своє рішення зобов'язаннями завершити процес призначень у склад нового уряду Росії. За другою версією, Путін вирішив відправити у США Медведєва через його добрі особисті контакти з Обамою й іншими лідерами країн Заходу, які той налагодив за період президентства.

Згідно з іще одним припущенням, відмова Путіна пов'язана з можливою негативною реакцією зарубіжних ЗМІ на появу Путіна серед лідерів світових демократій після ганебного розгону мітингу на Болотній площі 6 травня. Щоб уникнути такої критики, президент і вирішив скерувати замість себе прем'єра, що має на Заході імідж ліберала, припускають деякі експерти.

Нагадаємо, напередодні політологи, коментуючи рішення Путіна, висували припущення, що цим кроком він посилав сигнал Заходу про своє невдоволення відсутністю прогресу в питанні будівництва ЄвроПРО, а також запізнілими привітаннями Обами у зв'язку з його обранням на найвищу посаду країни.

Тим часом високе джерело у Кремлі повідомило, що рішення не їхати на саміт G8 Путін ухвалив "буквально днями" і причина цього саме така, як офіційно оголошено - президент повинен ознайомитися зі списком кандидатів у міністри, провести консультації й ухвалити остаточні рішення із цього приводу.

"Американцям усе докладно пояснили, вони все зрозуміли, і як демарш наше рішення ніхто не сприймає", - запевнило джерело.

Однак інше кремлівське джерело виклало газеті ще одну версію. За його словами, принципове рішення не їхати в Кемп-Девід ухвалено ще до інавгурації Путіна, а головним мотивом стала географія цього візиту, що міг стати першим на новій посаді екс-прем'єра. США не вкладаються в окреслені ним пріоритети зовнішньої політики РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram