ГоловнаПолітика

Угода з ЄС виключає входження України до Митного союзу, - євродепутат

Якщо політичні процеси проти опозиції триватимуть і якщо вибори (парламентські, - Ред.) не будуть вільними і чесними, не буде жодних шансів для підписання й, отже, ратифікації Угоди (про асоціацію з ЄС, - Ред.).

Угода з ЄС виключає входження України до Митного союзу, - євродепутат
Фото: http://www.michael-gahler.eu

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив депутат Європарламенту, член комітету з питань закордонних справ Міхаель Галер.

За словами депутата, попри серйозні критичні зауваження на адресу української влади, ЄС парафував Угоду, щоб, перш за все, донести його зміст громадськості.

"Ми, тобто ЄС, а не тільки Європарламент, хотіли

парафувати Угоду про асоціацію, оскільки ми хотіли визначити, які взаємні права та обов'язки передбачає це, аби й кожен громадянин України міг зважити, про що йдеться, якщо Угода таки не набуде чинності", - заявив він.

Підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом залежить не тільки від внутрішньої політики України, а й від внутрішньої політики країн ЄС.

— Надія Цок, заступник голови Представництва України при ЄС

На думку політика, після парафування піде копітка робота, але на підписання документа впливатиме подальша ситуація в Українській державі.

"Перш за все, нам необхідно буде здійснити величезну технічну роботу, тобто перекласти всі тексти та програми на всі офіційні мови ЄС, що займе багато місяців, звичайно ж, тільки після

осінніх парламентських виборів. Якщо несправедливі політичні процеси проти опозиції триватимуть і якщо ми матимемо відчуття, що, до того ж, ці вибори не будуть вільними і чесними, я не бачу жодних шансів для підписання й, отже, ратифікації, тобто можливого набуття чинності цієї Угоди. Я не думаю, що країни ЄС не дійдуть згоди, якщо стан демократії в Україні погіршуватиметься й далі", - впевнений Міхаель Галер.

На думку європарламентарія, угода з ЄС виключає можливість співпраці України з РФ у рамках

Митного союзу.

"Якщо політичні обставини в Україні дозволять (Угоді, - Ред.) набути чинності, то згодом у нас з'явиться партнер, який буде політично й економічно близьким нам так само, як і Норвегія. Конкретно це означає, що економічна і політична дійсність спрямована на ЄС, тим самим виключаючи Митний союз із Росією", - резюмував політик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram