ГоловнаПолітика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

​Олігархи знов наживаються на армійських харчах

Набридло писати про одне й те саме. Це трагедія і комедія одночасно: не сумно, не смішно, але поки що й не байдуже. Тож повертаюсь до старої теми – харчування солдат.

​Олігархи знов наживаються на армійських харчах
Фото: www.segodnya.ua

Сайт «Наші гроші» повідомив: 9 травня Мінекономіки погодило Міністерству оборони процедуру закупівлі в одного учасника харчування для армії у другому кварталі 2011 року на загальну суму 212,78 млн грн.

Отож невдовзі будуть укладені угоди з ТОВ «Оптукрпром-ВР» на 48,37 млн грн., з ТОВ «Укрпродакорд ОР» на 20,40 млн грн., з ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС» на 55,75 млн грн. і 34 млн грн., ПП «Артек-Союз» на 51,96 млн грн. та КНУ ім. Шевченко на 2,3 млн грн.

Фішка в тому, що не так давно (у квітні) ці ж фірми вже вигравали тендер з одним учасником. Результати якого, щоправда, скасували з чималим скандалом. Цілий заступник міністра економіки Олександр Сухомлин, який підписав «одного учасника» – полетів з посади.

Його куратор - перший заступник міністра економіки Вадим Копилов тоді пояснив: дії Сухомлина наводять на думки про корупцію. Мовляв, «годувальника» армії на 2, 3 і 4 квартал 2011 року треба було вибирати на справжньому конкурсі.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко додав: в тендері були неймовірно завищені ціни солдатського пайка. Відтак, з 621 млн., виділених на закупівлю харчів, близько 200 млн. призначалися на «дерибан» організаторами схеми.

Після всього цього, Мінекономіки знов схвалює «закупівлю в одного учасника». І знову «змагаються» ті ж фірми. От тільки пайок для солдата наразі коштуватиме ще дорожче. Адже минулого разу «вартість» одного кварталу обчислювали в 207 млн., тепер - в 213 млн.

Отже липова боротьба з корупцією коштувала бюджету зайві 6 млн. І це лише для одного кварталу.

Можливо, ця сума – щось на кшталт морального відшкодування ? Адже зрив попереднього тендеру певно розхвилював батьків-годувальників армії. А вони, як відомо, люди поважні. Детально ми про це вже писали.

Єдине питання: навіщо знадобився «цирк» зі звільненням заступника міністра, з відміною тендерів, з показушною боротьбою з тендерною корупцією ? Для якої публіки вистава?

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram