ГоловнаПолітика

​Who is mr. Ivanushenko?

Раніше, коли в українській владі ще була конкуренція, виникло таке поняття, як «донецькі».

​Who is mr. Ivanushenko?
Фото: Макс Левин

Дехто користувався ним, як синонімом до слова «окупанти». Нині, коли «донецькі» скрізь, народжується нове словечко - «єнакіївські».

Треба сказати, таких «єнакіївських» - на чолі з Президентом Віктором Януковичем - у владі чимало.

Нічне Єнакієве, наче Мордор Толкієна

«Какой поп такой приход»

Другим найвідомішим «єнакіївським» - після Лідера - раптово став ще вчора нікому невідомий депутат Юрій Іванющенко, або як його ще називають - Юрій Єнакіївський.

Коридори влади нині повняться чутками про впливовість та всесильність пана Іванющенко. Його називають найближчим до Януковича, авторитетнішим за Ріната Ахметова, «гаманцем» або «кишенею» президента. Йому начебто віддано Одеську та Запорізьку область, агропром та вуглепром, ринок спирту та зерна, та ще й найбільший базар в країні - «Сьомий кілометр» в Одесі.

А рік тому про нього ніхто нічого не знав.

Перша інформація про Юрія Іванющенка потрапила в ЗМІ, коли автор вирішила дослідити, хто 09.09.09 гуляв найшикарніше, за всю історію України, весілля в Донецьку. Була неабияк здивована, коли виявилося, що в Крижаному палаці - під балади Ероса Рамазоті та привітання Януковича-Ахметова - віддає доньку заміж маловідомий депутат ВР за яким офіційно не проглядається жодного бізнесу.

Звідки ж з'явився пан Іванющенко, він же - Юра Єнакіївський? І чи є хоч якесь підтвердження про його впливовість, окрім чуток? В цьому ми вирішили розібратися.

***

Виявилося, Юра Єнакіївський – літературний, так би мовити, псевдонім Юрія Іванющенка. Поспілкувавшись з відомими вихідцями з Єнакієва автор зрозумів: тут Іванющенко знають під ім’ям «Юрець Малий». Очевидно таку «кликуху» він «заробив» своїм невисоким зростом. Саме під цим псевдонімом він - як кримінальний авторитет – ніби-то проходив в оперативних документах правоохоронців у буремні 90-ті. Принаймні таке говорив на прес-конференції Юрій Луценко. Чи правда – питання риторичне.

До речі, з усіх «авторитетних персонажів» з Єнакієво «Юрець Малий» не був найбільш відомим. Більше «звучали» Салават, Шумак, Батура, а особливо Зуй (Анатолій Зуєв). Може тому що останній любив показуху. Наприклад, дочка Зуєва, що навчалася в Горлівському інституті іноземних мов приїжджала на навчання з двома джипами охорони. А ще Зуя - на початку двотисячних років - в Єнакієво називали кумом Януковича. Наскільки це відповідає дійсності, невідомо.

В подальші роки Зуєв просідав в плані фінансів, а відповідно й авторитету. Тоді як «Юрець Малий» піднімався. Хоча і продовжував залишатися в тіні. Останні 10 років він взагалі майже весь час проживав в Монако, його справи в Україні успішно вів Іван Аврамов. Настільки успішно, що про Аврамова почали говорити, як про одного з найбагатших людей Донбасу, інколи навіть, як (тільки не смійтеся) про кума Януковича. А про Іванющенка ніхто нічого не говорив.

***

Про не\наявність у Юри Єнакіївського яких-небудь кримінальних «подвигів», авторові невідомо. Відтак, називати його – слідом за Юрієм Луценко – «кримінальним авторитетом» ми не станемо. Як кажуть наші північні сусіди: «Не пойман - не вор».

Однак, автору відомий один факт, який є досить показовим. В 1998 році правоохоронці провели у Іванющенка з Зуєвим обшук, в результаті було «вилучено 6 одиниць незареєстрованих мисливських рушниць».

Мова йде не про ту зброю з якою ходять на кабанів, а про особливо популярні серед бандитів 90-тих американські дробовики «Маверик». Це - найкраща зброя для ближнього бою: короткий ствол, дробовий заряд, яким важко не вцілити, вона легко перезаряджається механічним пересмикуванням, має підствольний магазин. Це, до речі, улюблена зброя і американських поліцейських, яку можна побачити в багатьох бойовиках.

Втім, воювати «єнакіївські» не дуже любили. «Авторитети» з Батьківщини Януковича завжди мали хист до мирних переговорів.

«Навіть з «ринатівськими» «єнакіївські» були « в золотих», - розповів автору один знаний виходець з Єнакієво, - Їх інтереси перепліталися, але ніколи не пересікалися. Наприклад, коли Ахметов взяв під свій дах виробництво горілки «Олімп», це була єдина марка, яку не підробляли в нелегальних цехах Єнакієво».

Від себе автор може додати, що порозуміння «єнакіївських» та «ринатівських» були добре помітні на прикладі спільного користування Єнаківським металургійним заводом. Коли Рінат Ахметов там плавив метал, Юрій Іванющенко - розбирав дорогоцінні відвали заводу.

Також, за інформацією автора, ще на початку дев’яностих «Юрець Малий» встановив контакт з Віктором Януковичем. Не дивно: «авторитети» завжди налагоджували зв’язки з керівним складом великих підприємств – розбудовували систему «дахів». В майбутньому, якщо вірити чуткам, Іванющенко став саме тією людиною, яка звела дві глиби - Януковича та Ахметова - до єдиного.

Постійно проживаючи в Монако, Іванющенко завжди пам’ятав про рідне Єнакієве. Тут розташувалося гніздо його бізнесу. Тут він фінансував будівництво Покровської церкви, про що свідчить табличка на фасаді. До речі, в місті є Свято-Георгіївський храм, про який єнакіївці говорять: «Це нам побудував Янукович». Насправді, офіційно родина Віктора Федоровича подарувала церкві лише дзвони. Що особливо цікаво: «храм Януковича» менший за «храм Іванющенка».

Жовтий храм – Іванющенка. Білий – Януковича.

Ще одну церкву Іванющенко побудував на власному подвір’ї - в маєтку біля селища Старопетрівське під Єнакієвом.

Церква в офісі Юри Єнаківського

Місцеві називають цей маєток «офісом Юри Єнакіївського». Саме офісом, а не будинком. Вочевидь, мають рацію, бо справжній його дім в Монако. Хоча в «офісі» теж можна жити (для цих потреб там збудовано два шикарних палаци) та витримувати осаду (бо маєток зведений за всіма правилами фортифікації). Головний величезний будинок знаходиться в долинці, над якою стирчить лише його дах - отже місцина не прострілюється. Нижче маєтку болото, під’їзна дорога насипана, верхня - вузька та під пильним наглядом охорони. Тож непоміченим в гості сюди не з’явишся.

Теж саме

Інформація про маєток Юри Єнакіївського навіть потрапила на місцевий сайт (www.enakievets.info). Цитую мовою оригінала: «Многие енакиевцы помнят земли Старопетровского по трудовому лагерю, в который школьники города попадали на работы…Сейчас на месте трудового лагеря стоит особняк со своей церквушкой-часовней, мечетью, скульптурами ангелов, стенами с бойницами, охраной с АКМами». (Мечеть, щоправда автор не помітив. Можливо дописувачі сайту помилилися). Віктор Янукович - частий гість, як подейкують, в цьому офісі.

За інформацією автора, останній раз він тут зустрічався з Юрієм Іванющенком після виборів в місцеві органи влади. Це багато про що свідчить. Якщо в когось гостює президент, ще й у депресивному далекому Єнакієво, то ця людина таки має політичну вагу.

Уряд не дав МВФ образити Юрія Іванющенко

Після призначення першим заступником голови НБУ друга Олександра Януковича Сергія Арбузова, вважається, що Нацбанк остаточно відійшов до сфери інтересів «Родини». А НБУ подекуди займається дуже цікавими справами, зокрема рекапіталізацією проблемних банків.

Можна пригадати, як на цій темі добре нагрівали руки приватні особи в попередні роки. Скандали пов’язані з рекапіталізацією «Надр», «Києва», «Родовід банку», у часи фінансової кризи, гриміли на всю країну.

Нині тема не закрита. Зокрема, 10 червня 2010 року затверджена нова програма фінансового оздоровлення АТ "Родовід Банк" на 2010-2016 роки. Зазначена програма передбачає додаткову капіталізацію установи - за участю держави - на суму на 5,8 млрд. гривен.

Фото: Макс Левин

Цікаво, що незадовго перед тим в Нацбанку заявляли: «Родовід-банк» потребує докапіталізації в значно меншу суму - 3, 5 млрд. Тобто комусь ду-у-уже пощастить… Кому, здогадатися неважко. Висновки самі напрошуються.

Справа в тому, що третього вересня тимчасовим адміністратором сумнозвісного «Родовід банку» був призначений «незалежний експерт» Юрій Райбург. Невідомо від кого він незалежний зате точно відомо від кого залежний. Справа в тому, що до цього Райбург працював у бізнес-структурах пана Іванющенко. В тому числі, очолював банк Іванющенка «ТК «Кредит», а також нещодавно куплений єнакіївською групою «Західінкомбанк».

У липні цей «незалежний» адміністратор призначив такого самого «незалежного» голову правління – себе коханого. А своїм замом зробив Дмитра Попова, ще одного трудягу з бізнес-павутиння Юрія Іванющенка. Від Попова - по ланцюжку підприємств пов’язаних спільними директорами і засновниками - можна дійти до ТОВ «Ставр», яке має директора - Щербакову Тетяну Володимирівну. Ця особа також очолює Благодійну організацію фонд народного депутата України Юрія Іванющенка.

Навіщо Іванющенко знадобився

«Родовід банк», фінансові результати якого бажають кращого, адже тільки за перший квартал цього року банк показав 4 млрд. збитків? Може з тих самих причин, з яких він минулого року знадобився депутату від БЮТ Олександру Шепелеву? Шепелев, як відомо, пролобіював на посаду тимчасового адміністратора свою людину - Сергія Щербину (нині під арештом).

Фото: Макс Левин

В кризу, аби врятувати банк, держава влила в нього 8.4 млрд. грн. проте оздоровленню фінустанови це не допомогло – левова частка коштів пішла невідомо куди. В той самий час на рахунку дружини Шепелєва – Галини раптово з'явилися 16 млн. Ця інформація нині фігурує в кримінальній справі, по якій був арештований попередній тимчасовий адміністратор банку. Кошти начебто були спрямовані на оренду офісу для «Родовід банку» в новому шикарному будинку в провулку Рильського 4, який належить Галині Шепелевій. Ще 24 млн. пішли на ремонт офісу. Порушення навіть не в тому, що банк-банкрот пустив державні гроші на шикарний офіс - в тому, що у відремонтоване приміщення банкіри так і не в’їхали. Натомість в цьому місці облаштував собі офіс депутат Шепелєв. Який наразі займає пан Іванющенко. Подробиці оборудки Lb.ua розповідав тут.

Цікава виходить картина: «Родовід банк» пан Іванющенко взяв під контроль, сам засів в офісі колишнього контролера банку. Схоже на те, що Шепелєв ввів Іванющенка у «свій бізнес», віддав свій офіс з надією, що той забезпечить йому дах. Такого «партнера» як Юрій Володимирович нині мати – за щастя. Шепелєв, хоч і був першою «тушкою», що переметнулася з БЮТ в лави більшості, нині потребує захисту найвпливовіших осіб, бо ним не на жарт зацікавилася СБУ. Пан Хорошковський навіть публічно заявив про необхідність зняти депутатську недоторканість з одного небожителя Верховної Ради. За інформацією ЗМІ, йшлося якраз про Шепелєва - у справі «Родовід банку». Однак далі публічних заяв справа не пішла, подання у Верховну Раду не надійшло. Чи не тому, що Шепелєва взяв під своє крило пан Іванющенко?

До речі, МВФ з кредиту якого капіталізуються банки був категорично проти такого тринькання грошей. Однак українські чиновники відстояли інтереси «Родовіду». І – опосередковано - Юри Єнакіївського.

У новому меморандумі з МВФ, український уряд поступився соціалкою – ціну на газ для населення таки буде підвищено з 1 квітня, ще на 50%. Натомість КМУ вибив з МВФ погодження: додатково капіталізувати проблемні банківські установи починаючи з грудня.

Про які саме банки, точніше – чиї саме, банки йдеться – здогадатися нескладно.

Далі буде…

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram