ГоловнаПолітика

Хто літав на лайнері Януковича в Карлові Вари?

Новий президентський літак аеробус UR-ABA 1 липня цього року засвітився в аеропорту відомого чеського курорту Карлові Вари. «Lb.ua» має цьому доказ: фотографію літака на одному зі спотерських сайтів.

Хто літав на лайнері Януковича в Карлові Вари?

Цей факт не може не викликати кілька питань. Справа в тому, що новенький літак ДАП «Україна» має права перевозити лише трьох вищих посадових осіб держави та інколи, як виняток, офіційні делегації уряду, ВР та Адміністрації Президента.

Пікантність ситуації в тому, що 1 липня всі найвищі посадовці країни були в Україні. Президент Віктор Янукович демонстрував наркотики на прес-конференції, Володимир Литвин вів засідання Верховної Ради, а Миколу Азарова бачили в Кабміні, де він підписав кілька розпоряджень. Прибуття жодної офіційної делегації українських органів влади в цей день в Карлові Вари також не передбачалося.

Цікаво, що сам Президент на той час ще не скористався своїм правом першої ночі. Тобто Віктор Янукович випробував новий літак лише після свого дня народження. Днями він вперше полетів на ньому в Берлін.

Новий Аеробус замовили ще в часи президентства Ющенка. На виробництво та оснащення знадобилося майже 4 роки. За свідченням наших джерел в Державіаадміністрації, вартість суперлайнера склала не менше $86 млн. В Україну він прибув нещодавно, на початку червня. Тоді в ДАП «Україна» повідомили, що перед тим, як передати його на користування вищим посадовим особам держави, буде здійснено кілька тестових польотів по Україні.

Зі своїх джерел в Державній авіаційній адміністрації «Lb.ua» дізнався, що рейс на Карлові Вари також був оформлений, як «технічний політ».

Однак, якийсь дивний маршрут для тестово-технічного польоту. Чому за кордон, а не по Україні? Чому на курорт? Чому саме в Карлові Вари, де Віктор Федорович та його родина (!) провели чимало часу в першій половині 2005-го року?

Версія «технічного» польоту (що виконувався, звісно, за бюджетні кошти) виглядає занадто сумнівно. Легше повірити, що літаком хтось скористався, аби зганяти на відпочинок. Цікаво, що після Карлових Вар маршрут літака пролягав в кримський Бельбек. Відомо, що саме з Бельбеку починається шлях усіх ВІП-ів кримською землею – цей закритий аеропорт (який ще Кучма обіцяв перетворити на летовище загального користування) використовується виключно високо посадовцями. Зокрема, саме в Бельбек прибуває Янукович, прямуючи до своєї державної дачі.

Отже, суцільні тестові польоти по курортам!

Бажаючи дізнатися, з якою метою новий лайнер президента літав на курорти без президента і кого він, власне, перевозив, ми оформили тематичний запит в ДАП «Україна». Щоправда, на вичерпну відповідь не надто сподіваємося.

За всі роки минулої влади, домогтися від ДАП «Україна» пояснення: на якій підставі урядово-президентськими літаками регулярно користувалася дружина гаранта Катерина Ющенко, журналісти так і не змогли.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram