ГоловнаПолітика

Выступление лидера фракции БЮТ Кириленко на открытии сессии ВР

Шановний Голово, колеги, шановні виборці, вітаючи всіх з початком чергової сесії Верховної Ради, хотів би звернутися до колег, до залу з наступним. Ми всі чудово розуміємо, що ця сесія буде занадто важкою.

Выступление лидера фракции БЮТ Кириленко на открытии сессии ВР

Водночас вона буде і надзвичайно відповідальною. Адже, не дивлячись на те, що зусиллями уряду кризові явища зупинено, і вже п’ять місяців триває поступове відродження економіки, у нас ще залишається надзвичайно багато викликів, на які ми зобов’язані оперативно реагувати і приймати ефективні рішення. 

Далі. Враховуючи те, що світова економіка продовжує потерпати від кризи, а ми дуже від неї залежні, перед нами буде стояти завдання – прийняти виважений і реальний Державний бюджет на 2010 рік.

Є і інша причина. П’ята сесія Верховної Ради України буде проходити в умовах жорстокої виборчої президентської кампанії, це вже зрозуміло. У багатьох буде велика спокуса використовувати трибуну парламенту не тільки для плідної законодавчої роботи. Зокрема, ми розуміємо, що сьогодні у цих складних умовах треба підтримувати людей і соціально незахищені верстви населення, особливо пенсіонерів. З розумінням і відповідальністю до цього відноситься і уряд. Саме тому, щоб не обмежитись лише прийняттям закону, який стоїть у порядку денному, і не спровокувати інфляцію, яка, до речі, найболючіше вдарить саме по слабо захищеним громадянам, наша фракція пропонує питання прийняття прожиткового мінімуму поєднати з підготовкою проекту Державного бюджету на 2010 рік. Лише за таких умов підняття соціальних стандартів принесе реальне покращання рівня життя нашим громадянам, а не чергові витки знецінення національної валюти. І ми не відмовляємося від своїх слів. Давайте звернемося до стенограми пленарного засідання 24 липня цього року. Там чорним по білому написано: „Ми підтримаємо обов’язково соціальний захист людей, особливо малозабезпечених прошарків населення за умови, якщо це буде погоджено з урядом, бюджетним комітетом і не буде тягнути за собою колосальну інфляцію і знецінення гривні”. Щоб не було так: 10 гривень додали одним, а 100 гривень забрали у всіх за рахунок миттєвого зростання цін у рази. А саме так і буде, коли прийметься запропонований варіант. Він не просто не узгоджений, він небезпечний по суті. Це показовий популізм.

Чи знають автори цієї ініціативи, що заробітна плата на їхніх приватних шахтах та металургійних підприємствах вже скоротилася в кілька разів? А зараз її доведеться-таки піднімати і рішуче. А за рахунок чого, ви це запитали у своїх власників? Тому ми чітко пропонуємо: без популізму, тріскотні давайте все ще раз детально обрахуємо і запропонуємо реальні речі, а не чергову фантасмагорію, за яку голосувати не можна. 

Друге, на чому наша фракція хотіла би загострити вашу увагу. На п`яту сесію подано більше 1500 законопроектів, з них понад 200 – урядових антикризових. З огляду на це наша фракція однозначно наполягає на діловому режимі проведення сесії, і нехай цьому не заважає ні президентська гонка, ні популізм, ні бажання сподобатися виборцям – у нас надзвичайно багато роботи. У зв`язку з цим ми ініціюємо проведення першого тижня роботи у пленарному режимі. У нас достатньо законопроектів, які ми розглянули в комітетах і які можуть бути винесені в сесійний зал на голосування. І обов`язково ми пропонуємо присвятити один день 40 законопроектам, які розроблені, схвалені і підтримані органами місцевого самоврядування і їх асоціаціями. 

Усі без виключення політичні сили останнім часом чітко декларують, що ми повинні підтримати місцеві органи влади, адже у них купа зобов`язань і нуль можливостей. Давайте реально делегуємо їм і фінанси, і повноваження, і відповідальність. Саме тому наша фракція і уряд вимагає розгляду цих законопроектів в першу чергу. Зокрема, необхідно прийняти закони, які регламентують земельні відносини на селі, внести зміни до Земельного кодексу, запровадити проведення земельних аукціонів. Необхідно нарешті вирішити питання про місцеві податки і збори, це дозволить вдосконалити їх систему в Україні і надасть можливість зміцнити фінансову базу органів місцевого самоврядування.

Нам необхідно врегулювати питання соціального захисту селян, тому ми наполягаємо на прийнятті законопроекту про особисте селянське господарство. Потрібно також подолати вето Президента на Закон про зміни до Бюджетного кодексу та прийняти рішення по багатьох інших життєво важливих законопроектів, включаючи і преславуті чиновницькі і депутатські пільги. 

Я хочу звернути вашу увагу, шановні колеги, на те, що усі ці питання безпосередньо впливають на формування бюджету на наступний рік, який уряд повинен подати і подасть до 15 вересня. На прийнятті цих законів і уряд, і наша фракція наполягаємо вже понад півроку. Далі зволікати не можна. Саме тому ми закликаємо вас облишити виборчу риторику і по-діловому приступити до вирішення тих нагальних питань, на які вже давно чекає наше суспільство. Дякую всіх за розуміння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram