ГоловнаЕкономікаБізнес
Спецтема

«Коли Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з депутатів, вона передала владу в руки силовиків», — Ольшанський

18 квітня в рамках спільного проєкту LB.ua та EFI Group «Нова країна» пройшла дискусійна панель про відродження української економіки та взаємодію влади й бізнесу, до якої долучився і президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський. Він, зокрема, висловився про проблеми у відносинах між бізнес-середовищем і владою та їх розв’язання.

Олександр Ольшанський, батько-засновник українського інтернету
Фото: Олег Переверзєв
Олександр Ольшанський, батько-засновник українського інтернету

Нині кожному третьому підприємству блокують податкові накладні, що є проявом тиску, зазначив Олександр Ольшанський.

«30 % підприємств стикаються з блокуванням податкових накладних в Україні. Тобто протягом місяця кожне третє підприємство має хоча б одну заблоковану податкову накладну. Маленьку, велику — неважливо.

Податкова фальсифікує цю статистику. Вона співвідносить кількість заблокованих накладних не до кількості підприємств, які реально працюють, а до підприємств, які зареєстровані як платники ПДВ, але вже давно не подають жодних декларацій. У них зареєстровано 250 тисяч платників, з них живих залишилося приблизно 80. Другий спосіб фальсифікації — співвідносять не кількість підприємств, які мали проблеми, а суму, яку вони заблокували, із сумою всього ПДВ у країні.

Якщо кожне третє підприємство в країні "маніпулює" з ПДВ, значить, щось не так або з податковою, або з ПДВ», — сказав Ольшанський.

Він зазначив, що був на двох зустрічах з Радою з питань підтримки підприємництва в Офісі Президента для розв’язання проблем бізнесу, і резюмував: «Проблема не в цій будівлі».

Фото: Олег Переверзєв

«Я займався бізнесом і сильно по-іншому не пам'ятаю. Не кажу, що це добре. Я кажу, що по-іншому ніколи не було. Думаю, що є якийсь корінь цієї проблеми і його треба шукати. І він не в Законі «Про БЕБ» або в підслідності. Я думаю, що цей корінь значно глибше.

Колись, у 2014 році, я балотувався в народні депутати, у якийсь момент мені запропонували зіграти в гру: якби була чарівна паличка, яка виконувала б тільки одне бажання, а ви хотіли б у цій країні зробити якісь реформи на краще, яке бажання ви загадали б? Яку інституцію треба змінити або яку основу, аби зупинити 30 років ходіння по замкненому колу? …Я досі не знаю, яка правильна відповідь. У мене є дві. Перша — я змінив би виборчу систему. Друга — судову. Досі не можу вирішити. Але боюся, що перша відповідь правильніша. У кінці цього ланцюга все одно буде Верховна Рада. Як казав Роман Петрович Безсмертний: «Верховна Рада може прийняти будь-яке рішення». Зрештою, уся влада в цій країні належить їй», — наголосив бізнесмен.

Верховна Рада написала ті закони, які виконують. Саме Верховна Рада може ухвалити будь-що, маючи 300 голосів, підкреслив він.

«У кожній країні світу влада належить або обраним представникам, або силовикам. Іншого розподілу не існує. Індикатор тільки один — наявність недоторканності в обраних людей. Того дня, коли Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з депутатів, вона передала владу зі своїх рук, рук обраних представників народу, у руки силовиків. Ми обрали їх для того, щоб вони захищали нас від свавілля. Як вони можуть від чогось захищати, якщо не в змозі захистити себе?» — поцікавився Ольшанський.

Саме від парламенту залежить розв’язання всіх проблем бізнесу, вважає підприємець.

Олександр Ольшанський, батько-засновник українського інтернету
Фото: Олег Переверзєв
Олександр Ольшанський, батько-засновник українського інтернету

«Я згоден з тим, що нам потрібна дерегуляція, що потрібно змінити податкову систему, суди… Тільки скажіть, а де ці чудові люди, які це все зроблять? Де вони?

Два дні тому прочитав пост Поперешнюка, що в країні дуже погано з енергетикою, нас очікують усі можливі неприємності, мовляв, скасуймо ліцензії на виробництво та продаж електроенергії. Просто зараз. Піднімемо ціну на електроенергію. Зробимо так, щоб ця країна стала найперспективнішою країною для інвестицій в електроенергетику. Будь-яку.

Можна це зробити? Можна зробити. А де чудесні люди, які це зроблять? Тут моя думка не змінюється. Я вважаю, що виконавча влада діє в рамках, які їй підписує закон. На жаль, це так. Так влаштована наша країна», — резюмував Ольшанський.

Цей матеріал можна прочитати англійською.

Валентина МерещукВалентина Мерещук, випускова редакторка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram